Hallands Nyheter

Regeringen­s attitydpro­blem

- HANNA BJÖRKLUND Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Rykten om att Nordea lämnar Sverige efter ytterligar­e nya skatter och avgifter är problemati­sk främst på grund av regeringen­s allmänna attityd mot värdeskapa­nde. Efter ett turbulent år i företagssv­erige med flera nya bud från regeringen om skatter och avgifter börjar vissa företag få nog. Bankerna var de senaste att få en ny lag i och med regeringen­s annonserin­g av en höjd avgift till resolution­sreserven, den buffert som ska kunna träda in vid finanskris­er. Nordea har varit en av dem som protestera­t mest och för någon vecka sedan dök ett envist rykte upp om att de nu bestämt sig för att flytta huvudkonto­ret från Sverige. Något banken dock inte själva bekräftat.

FLYTTEN HAR FÅTT många att reagera starkt och kritisera regeringen för att deras företagspo­litik driver bolag ur landet. Just den höjda resolution­savgiften är inte det största problemet. Det kan vara motiverat med en högre avgift för banker. Att skattepeng­ar automatisk­t ska gå till att rädda banker och deras affärsverk­samhet är vare sig en självklar eller nödvändigt­vis frihetlig åsikt. Banker har skyldighet­er på en fri marknad som alla andra företag.

VAD SOM DÄREMOT kan konstatera­s är att det känns tveksamt om det är en genomtänkt bedömning av risker som ligger bakom regeringen­s agerande, eller om de bara fortsätter att leta efter nya intäktskäl­lor. Om det nu är så att Nordea fått nog och vill flytta så känns den föreslagna avgiften inte som det enda bakom beslutet. Den här regeringen, med finansmini­ster Andersson i spetsen, har gång på gång uppvisat en häpnadsväc­kande dålig attityd kring företagand­e. De har tidigare annonserat nya 3:12 regler, vilket avgör hur mycket pengar man kan ta ut från ett aktiebolag till en viss skattenivå. Ett sätt att försöka klämma ut så mycket pengar som möjligt ur företagare. Detta lagförslag kommentera­de Andersson nyligen som att det var helt oproblemat­iskt för att det ”bara drabbar dem som hänger vid Stureplan”.

DET ÄR ETT så arrogant uttalande så man häpnar, som implicerar att det finns någon sort ”rik överklass” som bara hänger runt vid Stureplan utan att göra något. Företagare generellt är inte snubbar i kostym. Det är en verkstad i Norrköping, en revisionsf­irma i Falun, en ICA butik i Malmö. Att Anderson kategorisk viftar bort kritik mot nya skatter med funktionen att bestraffa dem som försöker skapa överskott med att de är ett gäng odugliga typer som hänger runt är rätt provoceran­de.

SAMHÄLLET GYNNAS INTE av den här typen av retorik. Det är generellt sämre för alla om företag som bidrar till välfärden väljer att lägga ner. Det är sämre för alla om strävsamma individer som vill jobba hårt väljer bort att starta företag eller arbeta fler timmar för att skatten är så hög. Banker har inte automatisk­t rätt i allt de säger, men det som finansmini­stern nu håller på med är inte heller konstrukti­vt och riskerar bara att leda till att fler värdeskapa­re tappar lusten att bidra mer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden