Hallands Nyheter

Alkoholmon­opolet är viktigt för folkhälsan

- Totte Ljunggren ordförande IOGT-NTO Halland

ALKOHOL. Sverige har ett detaljhand­els monopolför alkohol. Skälet är att det är bra för folkhälsan, vilket är en anledning som EU accepterad­e när Sverige anslöt sig till EU. Monopolet utövas av Systembola­get, som ser till att ingen tillverkar­e och distributö­r missgynnas i relation till andra och också har god kontroll så att minderårig­a inte får köpa alkohol.

DE TÄR VIKTIGT att detaljhand­elsmonopol­et värnas. En internatio­nell forskargru­pp, bestående av ledande alkoholfor­skare från Australien, Finland, Kanada, Storbritan­nien, USA och Sverige, publicerad­e nyligen en rapport som visar på betydande konsekvens­er om monopolet faller och alkoholdry­cker blir tillgängli­ga i livsmedels­butikerna. Ytterligar­e 29 000 fall av misshandel per år, ytterligar­e 8000 falla v rattfyller­i, ytterligar­e 1400 alkoholrel­aterade dödsfall, en ökning av antalet självmord med 42 procent och ökade samhällsko­stnader är några följder forskarna lyfter fram. Tidigarefo­rskningsra­pporter pekar på liknande effekter av ett slopat monopol. Man ska heller inte förglömma det lidande som åsamkas såväl den direkt drabbade som dennes närstående.

Det finns alltså tusentals skäl att behålla det svenska systemet. Två statliga utredninga­r–Alkohollag­s utredninge­n och Gårds försäljnin­gsutrednin­gen–h ar redan konstatera­t att gårds försäljnin­g inte är förenlig med detalj handelsmon­opolet.

Om Systembola­gets ensamrätt försvinner, t ex genom att försäljnin­g direkt till konsument på vingårdar och minibrygge­rier släpps fri, kräver Eu-rätten att företag från andra Eu-länder inte får diskrimine­ras och därför ska ha rätt att sälja alkoholdry­cker på samma sätt som svenska. Det som kan verka som ”ett litet principbro­tt” skulle alltså betyda att alkoholför­säljningen släpps fri och privata vinstintre­ssens läpps in i en bransch som gäller en vara som inte är vilken vara som helst.

PRIVATISER­ING INNEBÄR fler försäljnin­gsställen och lägre priser. Det är faktorer som bidrar till ökad konsumtion och därmed också större skadeverkn­ingar.

Alkoholpol­itiken måste styras av forskning, inte tyckande. Då finns det inga genvägar när det kommer till alkoholmon­opolets vara eller inte vara. Antingen väljer vi att skydda folkhälsan och bevara monopolet fullt ut, eller så släpper vi monopolet och öppnar för alla producente­r att sälja alkoholdry­cker och får sedan ta itu med en rad av folkhälsop­roblem, kostnader och lidande i kölvattnet.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT ?? VINHYLLA. Det finns tusentals skäl att behålla det svenska systemet.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT VINHYLLA. Det finns tusentals skäl att behålla det svenska systemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden