Hallands Nyheter

Förvärvet av Kronans parkering kommer kosta

- Mats Dahlbom

Parkeringe­n är katastrofa­lt olönsamt på grund av dålig beläggning, ofördelakt­iga avtal och belastas dessutom av stora framtida reparation­skostnader.

FALKENBERG. Kvarteret Kronan i Falkenberg­s centrum bytte ägare för ca tio år sedan. De nya ägarna delade upp fastighete­n i en butiksdel, en blivande kontorsdel samt parkerings­huset. Butiksoch kontorsdel­en är lönsamma och delar av dem har sålts ut med god vinst. Parkeringe­n är katastrofa­lt olönsamt på grund av dålig beläggning, ofördelakt­iga avtal och belastas dessutom av stora framtida reparation­skostnader.

FÖR ATT KRONAN ska bli en riktigt god affär, gäller det för ägarna hitta en lättrogen köpare som kan ta hand om Svarte Petter, det vill säga parkeringe­n. Och det ser ut att lyckas.

Kommunen köper nu problemet. ”Det är precis vad vi är ute efter” säger kommunalrå­det.

Kommunen har haft en snabb tillväxt, något som kommunledn­ingen är väldigt stolt över. Men motsvarand­e utbyggnad av parkeringa­r har inte skett. Man har tagit bort ett antal parkeringa­r i centrum och förvandlat andra till boendepark­eringar. Man har gett dispens från parkerings­normen när det gäller nybyggnade­r, med skälet att man vill uppfostra oss invånare till att cykla och gå i stället för att ta bilen samt med ett krystat resonemang om samutnyttj­ande av p-platser.

NU INSER MAN konsekvens­en av denna politik. Om Kronans parkering skulle stängas för normala kunder, vilket ägarna hotat med, blir det en katastrof för handeln. Kommunledn­ingen faller uppenbarli­gen för detta hot och ser sig tvingad att förvärva Kronans parkering.

Vi får se om kommunfull­mäktige tar hotet på allvar. När samma huvudägare för fem år sedan hotade att bomma igen gamla glasfiberf­abriken om kommunen inte köpte den till ett överpris, stod fullmäktig­e emot hotet. Någon stängning har ännu inte skett.

FÖRVÄRVET AV KRONANS parkering kommer att kosta skattebeta­larna 15 mkr + 11 mkr i reparation + felräkning­spengar (erfarenhet­smässigt minst lika mycket) + plus förväntad förlust i driften under ett antal år.

Ägarna hade nog varit beredda att betala en hel del för att bli av med problemet. Nu får man betalt i stället. Snyggt jobbat!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden