Hallands Nyheter

Polisen uppmanar grannarna att samverka

- MATILDA CARLSTRÖM matilda.carlstrom@hn.se

Nu ska tjuvarna stoppas. Polisen hoppas på större grannsamve­rkan. – Man är ögon och öron, säger Linda Edman, polisansva­rig för Grannsamve­rkan i Varberg.

Ni har säkert sett Grannsamve­rkans klisterlap­par och skyltar i olika bostadsomr­åden. I Varberg är 2 500 hushåll anslutna, och nu hoppas polisen att det blir fler. Under tisdagen höll polisen i Varberg ett informatio­nsmöte.

– Sannolikhe­ten att polisen är på rätt plats vid rätt tillfälle är liten, säger Linda Edman, polisansva­rig för Grannsamve­rkan i Varberg.

Enligt organisati­onen Samverkan mot brott (SAMBO) minskar brottsligh­eten i ett område som har Grannsamve­rkan med i genomsnitt 26 procent.

– Man brukar säga att tillfället gör tjuven. Det här är ett sätt att försvåra tillfället, säger Linda Edman.

TANKEN ÄR ATT grannarna ska vara observanta om de ser något misstänkt och vara medvetna om grannen är på semester. Men det är inte tanken att de själva ska jaga tjuvar.

– Man är ögon och öron. Det är jättevärt för oss att få signalemen­t. Ett sätt att ingripa är att ringa polisen, säger Linda Edman.

För att starta upp Grannsamve­rkan i sitt område behöver man först utse ett kontaktomb­ud som håller i trådarna. Sedan kontaktar man polisen och berättar att man finns helt enkelt.

– Ett minimikrav är att vara uppmärksam. Var gärna lite frågvis om det kommer någon som man inte känner igen. Kanske fråga ”kan jag hjälpa dig med något?” ”vem söker du?”, säger Linda Edman.

SAMVERKAN MOT BROTT är ett samarbete mellan polis, kommun, alla försäkring­sbolag och Varbergs bostad.

Zarije Stanojkovi­c bor i Breared och kom till polisens informatio­nsmöte. Hans grannar jobbar redan en del förebyggan­de, men nu vill han starta upp en riktig Grannsamve­rkan.

– Vi har nycklar till varandra och om någon åker bort så håller vi lite extra koll, säger han.

LINDA EDMAN TOG upp ett par saker som kan vara bra för alla att tänka på. Till exempel hur vi egentligen förvarar våra värdesaker.

– Ofta har man smycken på ett nattduksbo­rd eller i närheten av sängen. Då vet tjuvarna var de ska titta.

Hon tipsade även om att inte skylta med sin utlandsres­a.

– På sociala medier vill många lägga upp bilder och skriva ”Åh, jag är på Rhodos, titta vilka fina paraplydri­nkar!” Det är som att säga välkommen till tjuven.

”Sannolikhe­ten att polisen är på rätt plats vid rätt tillfälle är liten” LINDA EDMAN polisansva­rig Grannsamve­rkan

 ?? Bild: MATILDA CARLSTRÖM ?? GODA RÅD. Linda Edman, polisens ansvarige för Grannsamve­rkan i Varberg, kom med handfasta tips på hur man kan minska risken att drabbas.
Bild: MATILDA CARLSTRÖM GODA RÅD. Linda Edman, polisens ansvarige för Grannsamve­rkan i Varberg, kom med handfasta tips på hur man kan minska risken att drabbas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden