Hallands Nyheter

Uppgifter: USA lämnar Parisavtal

Trump: Beslut kommer inom de närmaste dagarna

-

President Donald Trump uppges ha fattat beslut om att USA ska lämna klimatavta­let från Paris.

”Jag kommer meddela mitt beslut inom de närmaste dagarna”, skriver Trump på Twitter.

Det var nyhetssajt­en Axios som vid 13-tiden i går, svensk tid, meddelade att Trump beslutat att hoppa av klimatavta­let. Sajten hänvisade till två insatta källor. Trump själv kommentera­de frågan på mikroblogg­en Twitter en dryg timme därefter.

”Jag kommer att meddela mitt beslut om Parisavtal­et inom de närmaste dagarna”, skriver presidente­n.

Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsy­stem vid Chalmers i Göteborg, beklagar nyheten.

– Det är naturligtv­is jättetråki­gt att USA inte vill driva en aktiv klimatpoli­tik. Det faktum att man har en president och en politisk ledning som inte vill något är väldigt allvarligt, säger Christian Azar. Vad betyder det för avtalets framtid?

– Det är jättesvårt att svara på. När USA lämnade Kyotoavtal­et mobilisera­de det en enorm kraft hos många andra länder. Det är troligt att EU kommer att sätta i gång en diplomatis­k kampanj för att

Det faktum att man har en president och en politisk ledning som inte vill något är väldigt allvarligt. ■■CHRISTIAN AZAR, professor i hållbara energi- och materialsy­stem vid Chalmers.

hålla det vid liv. Kina kommer nog också vilja hålla det vid liv.

Hur processen kommer att se ut är ännu oklart. Att dra sig ur själva klimatavta­let kan ta upp till fyra år. Trump kan också välja att hoppa av FN:S klimatkonv­ention (UNFCCC) från 1992. Ett sådant utträde skulle ta ett år, men ha mer extrema konsekvens­er.

Naturskydd­sföreninge­ns ordförande Johanna Sandahl ser väldigt allvarligt på nyhe- ten. Samtidigt påpekar hon att många andra länder är väldigt engagerade i energiomst­ällning, inklusive Kina och Indien. Dessutom håller även marknaden på att ställa om och satsa på förnybar energi.

– Hade detta hänt för fem år sedan hade det sett extremt mörkt ut. Trumps beslut avgör inte, men självklart påverkar det, säger Sandahl.

– Den största oron från min sida är egentligen vilket budskap man ger andra länder om hur mycket man ska satsa på den här typen av utveckling. Därför är det viktigt att länder som Sverige jobbar stenhårt för att länder hänger kvar i avtalet, säger Sandahl.

Trots ihärdiga försök lyckades inte världens ledare vid G7-mötet i förra veckan övertyga Trump om att ställa sig bakom Parisavtal­et.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel beskrev klimatdisk­ussionerna i Italien som väldigt otillfreds­ställande. Sprickan till Washington blev extra tydlig av att övriga G7-länder åter bekräftade sin starka förpliktel­se att snabbt omsätta Parisavtal­et i praktiken.

Även den svenska regeringen ser mörkt på nyheten.

”Det skulle vara djupt beklagligt om USA bestämmer sig för att dra sig ur Parisavtal­et. Det strider också mot det ledarskap som vi förväntar oss från USA när mänsklighe­ten står inför stora utmaningar”, kommentera­r klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) i ett skriftligt uttalande.

”Klimatutma­ningen måste lösas gemensamt. Alla länder har ett ansvar att agera och utvecklade länder har ett särskilt ansvar att minska sina utsläpp och bidra till fattigare länders arbete”, fortsätter hon. Martin Stockton Johansson/tt Peter Wallberg/tt

 ?? FOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS ?? Demonstrat­ion för Parisavtal­et, vid Vita huset i Washington, i april.
FOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS Demonstrat­ion för Parisavtal­et, vid Vita huset i Washington, i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden