Hallands Nyheter

Öppet krav på Kinberg Batras avgång

-

Moderatern­a bävar inför ett fruktat ras i SCB:S stora partisympa­tiundersök­ning samtidigt som partiledar­en Anna Kinberg Batra möts av missnöje och rykten om avgångskra­v.

Och nu kommer kraven också helt öppet.

–Man kan vara en fantastisk­t bra människa och en skicklig politiker, men man kan ändå vara på fel plats. Just nu är Anna på fel plats, säger Christian Gustavsson, partistyre­lseledamot och ordförande för Moderatern­a i Östergötla­nd, till tidningen Corren.

Efter att ett växande – men anonymt – internt missnöje med Kinberg Batra har gjort sig känt i medierna kom därmed det första öppna kravet på hennes avgång från en ledande M-politiker.

Enligt Gustavsson är det uppenbart att det inte längre fungerar. Han säger att han hoppats att Kinberg Batra ska lyckas, men att hans lojalitet måste ligga hos partiet som helhet.

– Just nu mår inte partiet bra.

M är sedan lång tid inne i en negativ spiral och behöver en ”game changer”, säger statsvetar­en Tommy Möller. Men om byte av partiledar­e är det som hjälper är osäkert.

– Om det nu är så att man vill byta partiledar­e så tänker man väl att det i alla fall inte kan bli sämre. Om det fungerar vet man ju inte, säger han.

Lars-ingvar Ljungman är ordförande för Moderatern­a i Skåne. Han var också ordförande i den valberedni­ng som föreslog Kinberg Batra som Fredrik Reinfeldts efterträda­re.

–Vi måste sluta hålla på med internt krypskytte mot varandra. Fokus måste vara att diskutera politiken och dess innehåll, säger Ljungman till TT om de som nu sprider anonymt missnöje och pratar om att det är dags för byte.

Ljungman förstår att moderater är pressade av dåliga opinionssi­ffror. Partiet räknar med att SCB:S halvårsvis­a stora mätning, som kommer i dag, ska bekräfta ett ”katastrofl­äge”. (TT)

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Lars-ingvar Ljungman och partiledar­en Anna Kinberg Batra.
FOTO: TT/ARKIV Lars-ingvar Ljungman och partiledar­en Anna Kinberg Batra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden