Hallands Nyheter

Förtvivlan efter bombdåd

Över 90 döda i självmords­attacken i Kabul: ”Den värsta känslan jag upplevt”

-

Bomben gömdes i en latrinbil och exploderad­e i diplomatkv­arteren. Med över 90 döda och hundratals skadade är dådet ett av de värsta som drabbat den afghanska huvudstade­n.

– Kabul är en stad i sorg, säger Omaid Sharifi.

30-åriga Omaid Sharifi hade just kommit till jobbet ungefär en kilometer från ambassadom­rådet, när han kände hur hela kontoret skakade.

Han trodde först att det var en jordbävnin­g, men sedan kom explosione­n.

– Jag tror att det är en av de värsta bomberna som har använts i Kabul. Det var det värsta ljudet och den värsta känslan jag upplevt i mitt liv. Det har varit en fruktansvä­rd morgon, säger han i telefon.

– Efter varje explosion känner Kabul sorg och förtvivlan. Det är vi som är de första offren för radikalise­ring och terrorism. Afghaner dör varje dag, vi behöver en paus nu.

Sprängladd­ningen hade placerats i en latrinbil och utlöstes mitt under morgonrusn­ingen i närheten av den kraftigt befästa ingången till Tysklands ambassad. En afghansk vakt dödades och flera ambassadan­ställda skadades.

Explosione­n var så kraftig att den skapade en flera meter djup krater i gatan, som snabbt färgades röd av blod. Minst 90 människor dödades och över 400 skadades i dådet, uppger hälsodepar­tementet. De flesta offer tycks vara afghanska civila, däribland barn. En chaufför som arbetade för det brittiska mediebolag­et BBC dödades och fyra av dess journalist­er skadades.

Flera länder rapportera­r att deras ambassadby­ggnader har skadats, bland annat Turkiet och Frankrike. Sveriges ambassad ligger knappt en kilometer sydväst om den tyska. UD har inga uppgifter om drabbade svenskar. Ingen grupp har tagit på sig dådet. Talibanern­a har twittrat att de inte är inblandade och att de fördömer attacken. Islamiska staten (IS) har tidigare tagit på sig flera bombdåd i Kabul.

Tyskland meddelade efter händelsen att landet tills vidare stoppar ut- och avvisninga­r till Afghanista­ns huvudstad Kabul. Men Sverige väljer att inte följa Berlins exempel.

”I vårt senaste rättsliga ställnings­tagande konstatera­r vi att det råder en inre väpnad konflikt i bland annat Kabul, med återkomman­de allvarliga attentat. Många asylsökand­e som kommer från Afghanista­n får därför stanna i Sverige, men situatione­n är inte sådan att alla har rätt till skydd. Det görs alltid en individuel­l bedömning i varje enskilt ärende”, skriver Migrations­verkets rättschef Fredrik Beijer i ett uttalande.

Omaid Sharifi har bott i Kabul hela sitt liv och beskriver hur den allt sämre säkerhetss­ituationen präglar vardagsliv­et, som osäkerhete­n i att aldrig veta när nästa attack kommer.

– När jag lämnar mitt hem så vet jag inte om jag kommer att komma hem igen. Det är en fruktansvä­rd känsla, och det är vår verklighet. Att varje morgon säga hej då till sin familj och känna att det här kan vara ett definitivt avsked.

Men trots att han har vänner som dödats och familjemed­lemmar som skadats i de många attacker som i åratal plågat den afghanska civilbefol­kningen vill inte Sharifi lämna Kabul.

– Varför skulle jag? Det här är min stad. Om jag flyr innebär det att terroriste­rna har vunnit. Jag tänker ta kampen, utmana deras ideologi. (TT)

 ?? FOTO: RAHMAT GUL/AP ?? Bilbomb. Explosione­n inträffade mitt i morgonrusn­ingen och orsakade enorm förödelse.
FOTO: RAHMAT GUL/AP Bilbomb. Explosione­n inträffade mitt i morgonrusn­ingen och orsakade enorm förödelse.
 ??  ?? Omaid Sharifi.
Omaid Sharifi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden