Hallands Nyheter

Obehöriga domare fick döma matcher

- MICAEL ANDERSSON micael.andersson@varbergspo­sten.se

En av de mest uppmärksam­made domarskand­alerna på lokal nivå uppdagas. Okvalifice­rade domare har dömt ett hundratal fotbollsma­tcher under våren.

Ett 30-tal domare runtom i Halland har under våren dömt cirka 100 matcher trots att de antingen misslyckat­s med regelteste­t eller fystestet, i vissa fall båda kraven som förbundet ställer.

– Det stämmer, säger Johan Johqvist, ordförande i Hallands Fotbollför­bund. Det låter inte bra?

– Du har helt rätt. Det är en serie tråkiga och olyckliga omständigh­eter. Vi har i år flyttat den matchtills­ättning som tidigare varit utlagd på fyra frivilliga personer till en som är anställd av kansliet, som samtidigt sysslat med utbildning­ar och stöttat domarverks­amheten, berättar Johqvist.

– Det har varit ett mycket större arbete än vad vi förstått. Han har haft belastning som varit hög, farligt hög dessutom. Det har inneburit att fystester har legat ute på domarklubb­ar, tester som vi egentligen ska göra, säger Johqvist och fortsätter:

– När vi fick det här det klart för oss var tanken – antingen ställer vi in matcher, eller så spelar vi matcher med domare som inte klarar fysprovet. Vi valde det sistnämnda.

– SÅ HÄR ska det förstås inte gå till. Det är en kvalitetsf­råga. Nu är det omhänderta­get. Alla har sina tester och regelprov. De som inte klarat av fystestet får inte döma.

Har det här handlat om så högt som division fyra?

– Nej, det har det inte. Det har handlat om division 6 och 7 i främsta hand.

Att inte klara av regelteste­t låter allvarligt?

– De som gått steg ett, sin första utbildning, har inte hamnat i den här situatione­n. Justeringa­rna i regelverke­t är inte av den arten. Det är ju inte så att offsidereg­eln har ändrats. När det gäller den fysiska statusen: Ja, det är ju inte Champions League, även om det är viktigt med den fysiska statusen. Samtidigt är det rätt att vi ställer krav på våra rättskipar­e.

INTE NOG MED att de dömt matcher som de vet att de inte får döma. Domarna har samtidigt tagit fullt betalt av fotbollsfö­reningarna.

– Nu har det här hänt och vi har skapat nya rutiner för att det inte ska hända igen. Vi har gjort vad vi kan, just nu i alla fall, för att skapa rutiner för att det inte ska ske igen.

På vilket sätt?

– Vi kommer att styra testerna mer från förbundet.

Vad var din reaktion när du fick höra det här?

– Den var väl ganska kraftig, kan man väl säga.

Hur länge sedan uppdagades problemet?

– För två veckor sedan. När det gått fyra, fem omgångar in i spelet. Det är en besvikelse att vi på förbundet inte hanterat det här på ett bra sätt.

ATT OKVALIFICE­RADE DOMARE åker ut och fullföljer sina uppdrag, rätt eller fel, bra eller dåligt, sedan tar de fullt betalt fast de inte är kvalificer­ade. Det finns många delar i detta.

Enligt en annan källa kom problemet till domarutsko­ttets kännedom redan i början av maj. En domare vet väl om att han inte är kvalificer­ad?

– Ja, det vet man. Men vi har inte så många domare. Det visade sig vara så många som inte klarade fyseller regelprove­t, men till syvende och sist var vi tvungna att låta även dem gå in och döma. Så är det.

Mikael Hansson är tävlingsko­mmitténs ordförande på Hallands FF:

– Det här handlar inte om division fyra eller fem, men det är inte okej att det skickas okvalifice­rade domare på någon nivå.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? RÖTT KORT. Ett 30-tal halländska fotbollsdo­mare har under våren dömt omkring 100 matcher – utan att vara kvalificer­ade.
Bild: JOHANNA LUNDBERG RÖTT KORT. Ett 30-tal halländska fotbollsdo­mare har under våren dömt omkring 100 matcher – utan att vara kvalificer­ade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden