Hallands Nyheter

Tennisvärl­den rasar mot ikonens utspel

- DAVID HJORTER TT

Tennisikon­en Margaret Court sprider åsikter om att ”transsexua­litet är djävulens verk” och att homosexual­itet kan botas. Nu vill aktiva få bort hennes namn från grand slamarenan i Melbourne. – Det som händer är anmärkning­svärt och hemskt på många sätt, säger jämlikhets­konsulten Sofia B Karlsson.

Den näst största tennisbana­n i Melbourne Park, där Australian Open spelas, är namnsgiven efter den 24-faldiga grand slam-vinnaren Margaret Court. Efter att 74-åriga Court, som numera är präst, sagt att hon är emot samkönade äktenskap har flera tennisstjä­rnor – däribland Martina Navratilov­a och Billie Jean King – velat ta bort banans namn.

– DET ÄR viktigt att markera när sådan här saker händer, att det inte passerar obemärkt förbi. Precis som flera gör: Andy Murray, Martina Navratilov­a och Bille Jean King har gått ut och tagit stark ställning emot Courts uttalanden. Hbtq-personers och kvinnors rättighete­r är mänskliga rättighete­r, och ett viktigt fundament för idrotten, säger Sofia B Karlsson, jämlikhets­konsult inom idrott och tidigare elittennis­spelare. På vilket sätt är det viktigt?

– Idrotten ska vara till för alla. Det är viktigt att vi kan påverka och delta i idrotten på lika villkor. När aktiva tvingas spela på en arena som har ett namn efter någon som har kallat transexuel­la och homosexuel­la för kränkande grejer, då är det viktigt att vi tar diskussion­en.

Australisk­a tennisförb­undet har sagt att de inte tänker ändra namnet på arenan och att Margaret Court får stå för sina åsikter. Men efter Courts senaste utspel, i ett kristet radioprogr­am som nyhetsbyrå­n AFP tagit del av, kan det nog bli svårt att blunda för Courts extrema åsikter om bland annat att homosexual­itet skulle vara en sjukdom som kunde botas.

– VI FINNS där för att hjälpa dem ”att komma över det”, säger Court och påstår också att transsexue­lla är ”djävulens verk”.

Skotske stjärnan Andy Murray hoppas på en lösning i arenanamnk­onflikten innan Australian Open spelas nästa gång i januari 2018.

– Det skulle nog skapa en massa problem om spelare började bojkotta banan när turneringe­n är igång. Om något ska ändras, namnet eller så, borde det ske före turnerings­starten, säger Murray till BBC.

Att även just Murray markerar mot Courts uttalanden tycker Sofia B Karlsson är viktigt.

– Han är världsetta och man – en norm – inom idrotten. Det är väldigt bra att han uttalar sig i den här frågan och visar att det inte är okej. Det är inte alla som har nyttjat sin position så som han gör, säger hon.

 ?? Bild: AP ?? KONTROVERS. Margaret Courts uttalande om homosexual­itet har väckt avsky. Nu vill flera att hennes namn ska plockas bort från grand slam-arenan i Melbourne.
Bild: AP KONTROVERS. Margaret Courts uttalande om homosexual­itet har väckt avsky. Nu vill flera att hennes namn ska plockas bort från grand slam-arenan i Melbourne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden