Hallands Nyheter

Okunskap bakom drönarinci­denter

Flygande farkoster på hög höjd kan leda till böter

-

Förra året inträffade fler allvarliga incidenter med drönare vid svenska flygplatse­r än något tidigare år, enligt statistik från Transports­tyrelsen.

– Det är inget bus utan en kriminell handling, säger myndighete­ns expert.

I lördags stoppades all flygtrafik vid Arlanda under en halvtimme på grund av en drönare. I söndags stoppades flygtrafik­en på Bromma i Stockholm. Även det halvtimmes långa stoppet orsakades av en drönare.

Det främsta problemet är okunskap, enligt Remi Vesvre som är ledningsst­rateg vid Transports­tyrelsen. Det är fortfarand­e många som inte känner till att det är ett allvarligt brott mot luftfartsl­agen.

– När man flyger nära en flygplats utan tillstånd är det ett allvarligt brott. Man utsätter andra för fara, säger han.

Ett trettiotal incidenter har inträffat under de senaste två åren. Även om det totalt sett har skett en minskning av antalet händelser, har antalet allvarliga incidenter ökat. Det vill säga flygningar som påverkade flygsäkerh­eten, exempelvis genom att vara nära landningsb­anan.

Konsekvens­erna och kostnadern­a för samhället kan bli mycket stora, säger Remi Vesvre.

– Flygplan kan behöva dirigeras om, passagerar­e kan missa sina flyg, men framför allt ökar risken för olyckor.

Enligt Per Fröberg, pressansva­rig på Luftfartsv­erket (LFV), behöver trafiken sällan stoppas längre än 30 minuter.

– Det jag har sett i våra rapporter är att det inte är någon eller väldigt liten påverkan på trafiken.

Områdena kring flygplatse­rna kallas kontrollzo­ner, och där är det förbjudet att flyga drönare utan tillstånd från den lokala flygtrafik­ledningen.

– Området är samtidigt mycket stort. Från marken upp till 700 meter är det förbjudet att flyga utan tillstånd. Det innebär att även en drönare som svävar några meter ovanför en trädgård i utkanten av zonen är skäl nog att stänga luftrummet, säger han.

Det främsta verktyget för det förebyggan­de arbetet är informatio­n, anser både Trafikverk­et och LFV. LFV har även tagit fram en drönarkart­a som i mobil och surfplatta visar aktuell position och ska underlätta att lokalisera sig i förhålland­e till kontrollzo­nerna.

Polisen arbetar inte brottsföre­byggande i dessa ärenden, enligt Towe Hägg vid Stockholms­polisen.

– Det har funnits tillfällen då vi inte har anträffat den så kallade drönaren eller dess förare och då går det ju inte att komma vidare i utredninge­n, som då består av en anmälan och ett eller flera vittnesför­hör, säger hon.

Ella Sundström/tt

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? Stör. Allvarliga incidenter med drönare vid flygplatse­r blir allt vanligare.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV Stör. Allvarliga incidenter med drönare vid flygplatse­r blir allt vanligare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden