Hallands Nyheter

Bakgrund: Kalamarksm­ordet

- KÄLLA: TT, SPÅR, DN, P4 NORRBOTTEN MED FLERA

■■En 59årig man

mördas och hans 57-årige bror misshandla­s svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

■■Den överlevand­e

brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummo­r av bröderna, till synes utan motprestat­ion. Brodern kan inte identifier­a mannen under en röstkonstr­uktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande. Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

■■En tredje man blir åklagarens huvudvittn­e. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen innan mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen innan mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna. Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hotat med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet. ■■Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsar­bete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetka­fé i Swansea i Wales.

■■Luleå tingsrätt

dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställe­r domen i mars 2005.

■■I december 2016

beviljar Högsta domstolen Kaj Linnas resningsan­sökan sedan flera journalist­er granskat fallet och pekat på svagheter i bevisninge­n. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersö­kningen.

■■Den 16 maj 2017

inleds den nya rättegånge­n i hovrätten i Umeå. Den 30 maj försätts Linna på fri fot i väntan på domen som meddelas den 15 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden