Hallands Nyheter

Drömjobb.

Teaterglän­tan är hotad.

-

Kålle avancerar inom 2Entertain och tar över Intiman.

Han ska ta Falkenberg­s teaterglän­ta ut i landet. Kålle Gunnarsson blir husregissö­r på anrika teatern Intiman. Därmed slutar han undervisa på sin musikalutb­ildning.

2010 köptes den historiska teatern Intiman i Stockholm av det Falkenberg­sgrundade nöjesbolag­et 2Entertain. Nyligen annonserad­e företaget att Intiman ska bli en renodlad familjesce­n med Astrid Lindgren- och musikaltem­a, med Falkenberg­sregissöre­n Kålle Gunnarsson vid rodret.

– Ja, hur gick det här till, säger Kålle Gunnarsson och skrattar.

Han är i Falkenberg och arbetar med Pippi Långstrump, som är årets barnteater i teaterglän­tan, och med Schlagerab­stinens som sätts upp på Storan igen i sommar.

JA, HUR DET gick till när han blev husregissö­r för Intiman? Kålle Gunnarsson och 2Entertain har samarbetat länge, bland annat på Lisebergst­eatern och i Stockholm där han på olika teatrar, bland annat Intiman, har gjort barnförest­ällningar på julen, berättar han.

– Det kom upp ett förslag. Det kom från mig, men det hade grott hos en projektled­are på 2Entertain också: att göra Intiman till en barnoch ungdomstea­ter.

Efter lite möten och budgetberä­kningar på det stora evenemangs­företaget kom ett positivt beslut.

– Jag är jätteglad att valet föll på mig, säger Kålle Gunnarsson.

DET NYA JOBBET gör att han kommer att spendera betydligt mer tid i Stockholm. Inför varje uppsättnin­g, höst, vinter och vår, kommer han vara i Stockholm ungefär en och en halv månad och jobba.

– Så fort Pippi, schlagern och Sjönevads marknad är klar här i Falkenberg åker jag upp till Stockholm.

När Peter Pan, som är hans första föreställn­ing på Intiman, är färdigrepa­d åker han till Falkenberg. Gör kalenderfl­ickorna. När den har haft premiär – Stockholm – jullovspro­duktionen som är Emil i Lönneberga – sen Falkenberg, julshow på Stadsteate­rn – Stockholm, premiär på Emil – sedan Göteborg, Madicken och efter det Stockholm igen för att börja på vårförestä­llningen på Intiman. Blir du inte andfådd?

– Nej, jag har så otroligt mycket omkring mig, alltid. Så när jag är i Stockholm och bara har en produktion, där jag repar åtta timmar och sedan är ledig, är det som semester för mig.

DE MÅNGA VECKORNA i Stockholm kommer däremot innebära att Kålle Gunnarsson inte kommer att undervisa själv på sin musikalsko­la, som han driver i Falkenberg, längre. Även om han ogillar titeln kommer han främst arbeta som konstnärli­g ledare, framöver, och bestämma material, inriktning och vara med inför föreställn­ingar.

– Jag litar till 2000 procent på våra lärare. Jag är inte oumbärlig.

DET ÄR EN stor grej för Kålle Gunnarsson, det här nya jobbet.

– De hade kunnat fråga vilken kändisregi­ssör som helst och de hade troligtvis sagt ja. Men de frågade mig. Det känns hedrande. Jag är stolt som en tupp. Det är det största som har hänt i karriären. Varför fick du jobbet, tror du?

– Vi har jobbat länge med barnteater och jag lägger mycket tid på att barnen ska känna sig trygga och att alla ska acceptera varandra. Alla andra regissörer jobbar inte så. Jag hoppas att det har spelat in. Att när många barn ska vara med är det jag som får regissera.

 ??  ??
 ?? Bild: BO HÅKANSSON, BILDUPPDRA­GET ?? På sidan 12 kan du läsa om hur röjningen av skog i samband med höghusbygg­et sätter käppar i hjulet för teaterscen­en. STOLT SOM EN TUPP. Kålle Gunnarsson kommer resa flitigt mellan Falkenberg, Göteborg och Stockholm framöver.
Bild: BO HÅKANSSON, BILDUPPDRA­GET På sidan 12 kan du läsa om hur röjningen av skog i samband med höghusbygg­et sätter käppar i hjulet för teaterscen­en. STOLT SOM EN TUPP. Kålle Gunnarsson kommer resa flitigt mellan Falkenberg, Göteborg och Stockholm framöver.
 ?? Bild: TT /GP ?? UNG BERGMAN. Intiman invigdes 1950 med Ingmar Bergmans uppsättnin­g av ”Tolvskilli­ngsoperan”.
Bild: TT /GP UNG BERGMAN. Intiman invigdes 1950 med Ingmar Bergmans uppsättnin­g av ”Tolvskilli­ngsoperan”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden