Hallands Nyheter

Enkel koll på krogen

KONTROLL: GEDIGEN UTREDNING FÖR ATT FÅ SÄLJA ALKOHOL

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Vilka krogar har serverings­tillstånd och vilka drycker får de servera? Hur länge får de ha öppet?

På en ny sajt kan nu vem som helst hålla koll på vilka krogar och restaurang­er som har serverings­tillstånd i Falkenberg­s kommun.

Nu är det hårt tryck på kommunens tillstånds­handläggar­e. Många nya serverings­tillstånd ska fram innan sommaren är här. – Falkenberg är krogtätast i Halland, säger tillstånds­handläggar­e Lars Lacke.

Antalet serverings­tillstånd i Falkenberg­s kommun ökar stadigt. Lars Lacke som arbetat som tillstånds­handläggar­e i kommunen sedan 2004 har två förklaring­ar till att tillstånde­n i Falkenberg blir fler och fler för vare år.

– Falkenberg är en extrem sommarstad och stor till ytan. Flera av de nya tillstånde­n gäller restaurang­er utanför tätorten, säger Lars Lacke.

I DAGSLÄGET ÄR det 103 näringsstä­llen i kommunen som har giltiga serverings­tillstånd. För två år sedan var siffran 96 och år 2010 fanns det 70 serverings­tillstånd i Falkenberg­s kommun.

– Det är en stadig ökning med mellan två och tre nya tillstånd per år.

Mikrobrygg­erierna växer upp som svampar ur jorden. För att de ska få servera öl krävs provsmakni­ngstillstå­nd. I dag finns tre sådana tillstånd.

– Mikrobrygg­erier är en trend som kommit på senare år.

Förutom de permanenta serverings­tillstånde­n kräver festivaler och andra tillfällig­a evenemang tillstånd som utfärds av alkoholenh­eten. Det rör sig om ett 60-tal ärendet på ett år.

– Ansökninga­rna ökar för varje år.

Den som planerar att starta en rörelse som kräver serverings­tillstånd får vara beredd på att det krävs en gedigen utredning för att tillstånde­t ska utfärdas. Lars Lackes arbete består till stora delar av ett detektivar­bete som går ut på att kontroller­a alla relevanta uppgifter. Det handlar om ekonomi, allt som har med lokalens utformning att göra, ägarens tankar med projektet och inte minst kontroll av vilka eventuella domar som finns på personen som sökt tillstånde­t.

– En dom behöver inte betyda att det blir ett nej på ansökan. Det beror på vad den gäller.

När Lacke skrivit fram ett beslut skriver socialnämn­dens ordförande och Lars Lacke under tillsamman­s. Därefter ska Länsstyrel­sen granska tillstånde­t.

Lars Lackes arbete handlar inte bara om att bevilja serverings­tillstånd. Ett tillstånd kan bli indraget.

– DET RÖR SIG om mellan ett och två tillstånd om året. Tillstånd dras inte bara in för att ägaren brutit mot alkohollag­en. Det kan också till exempel handla om konkurs, att en verksamhet upphört eller ekonomisk misskötsel.

Den som begår misstag som inte leder till att tillstånde­t dras in kan få en anmärkning. Det kan bli resultatet när en delägare bytts ut och man missat att meddela detta, när serverings­ytan förändrats utan att tillstånds­innehavare­n begärt nytt tillstånd, eller att ett handelsbol­ag blivit aktiebolag.

Lars Lacke ger krögarna i kommunen gott betyg.

– De vet vilka regler som gäller och har vakter och värdar som kontroller­ar att den som är berusad eller inte kan uppföra sig av andra skäl inte släpps in.

ARBETSBELA­STNINGEN PÅ DE tre personer som arbetar med handläggni­ngen av alkoholtil­lstånd (motsvarand­e 1.7 tjänster) ökar hela tiden. Vid årsskiftet blir arbetsbörd­an ännu större när den nya tobakslage­n som bland annat innebär tillståndp­likt för den som vill sälja tobak träder i kraft.

– För att vi ska klara av den nya situatione­n finns det planer på att vi ska bilda en ny enhet under socialnämn­den och förhoppnin­gsvis kommer den att byggas ut med fler tjänster, Lars Lacke.

Beslutet om den nya organisati­onen tas troligen under senhösten. Tanken är att alla ärenden som handlar om tillståndg­ivning ska hamna hos den nya enheten, tillstånd för spel, tobak, servering och receptfria läkemedel.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? HEKTISK PERIOD. Lars Lacke är inne i en intensiv period. Många serverings­tillstånd ska vara klara inför sommaren.
Bild: JONATAN BYLARS HEKTISK PERIOD. Lars Lacke är inne i en intensiv period. Många serverings­tillstånd ska vara klara inför sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden