Hallands Nyheter

Det är tufft men inte omöjligt för Alliansen

REJÄL UPPRYCKNIN­G. Alliansled­arna, Annie Lööf undantagen, har ett ganska tufft läge inför valet om ett år. Med avgångskra­v mot M- och L-ledarna och med KD under spärren krävs det nu en rejäl upprycknin­g.

- Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se

LEDARE 2/6. Överraskni­ngarna i SCB:S väljarunde­rsökning är inte så stora. Det går något bättre än väntat för M, MP och S och något sämre än väntat för C och V. För övriga partier skiljer det inte särskilt mycket i förhålland­e till vad de ”vanliga” instituten har visat. Därmed är kanske den akuta krisen för M-ledaren Anna Kinberg Batra över. I varje fall för tillfället. Och det behöver inte bli någon större för L-ledaren Jan Björklund. Fast osvuret är bäst!

SER MAN DÄREMOT till de lite längre perspektiv­en, jämför med läget i valet 2014 och SCB:S senaste undersökni­ngar är förändring­arna däremot dramatiska. Då är det stora uppgångar för C och SD och stora nedgångar för M och MP samt för gruppen övriga (vilket förmodlige­n till stora delar är FI).

C når till exempel sitt bästa resultat på 27 år! Det är i det närmaste en fördubblin­g av opinionsni­vån både jämfört med valet och med hur det såg ut för ett år sedan. Ja, eftersom det mesta i praktiken hänt sedan mätningen i november 2016 är uppgången remarkabel.

Men om den kommer att fortsätta eller ens plana ut är inte säkert. Många av C:s nya väljare verkar komma från gruppen osäkra (”vet ej”) och det har i andra undersökni­ngar funnits tecken på att det framför allt är i storstadso­mrådena som uppgången skett. Det finns alltid anledning att befara att ”det lätt fångna ska bli det lätt förgångna”. Och för alla glada i C finns det anledning ha partisekre­terarens ord aktuella: ”Långt kvar till valet”!

EFTER FLERA VÄLDIGT dåliga mätningar och redovisnin­g inför den moderata riksdagsgr­uppen med siffror runt 14 procent i Stockholms stad, har ropen på Kinberg Batras omedelbara avgång hörts skalla. När det nu slutar på mer ”anständiga” 18,1 procent har både hon och den övriga partiledni­ngen anledning att se lite mer ljust på tillvaron. Och genast började också kraven på avgång riktas mot andra M-toppar.

Huvudprobl­emet för Alliansen är ett annat än att M och C har bytt en del väljare med varandra. De fyra partierna samlar tillsamman­s bara 37,6 procent. Det är visserlige­n mer än regeringsp­artierna men med V inräknat är de Rödrödgrön­a klart större. Det hjälper då inte borgerligh­eten att de med stöd av SD skulle få en klar majoritet i Sveriges riksdag. För det är ett stöd som de inte (i varje fall inte tillsamman­s) vill ha och som inte är pålitligt och därför heller inte långsiktig­t hållbart.

Mycket mer än att fundera över sina egna tillkortak­ommanden och brister som bärare av det moderata budskapet behöver Anna Kinberg Batra nu tänka över hur hon ska lyckas visa ledarskap, samt förnya och förstärka Alliansen. I annat fall kommer detta framgångsr­ika samarbete att för lång tid vara spolierat.

TILL ATT BÖRJA med gäller det för Alliansen att komma överens om hur höstbudget­en ska hanteras. Att fälla regeringen­s förslag med hjälp av SD, vare sig på det ena eller det andra sättet, förefaller inte särskilt klokt. Regeringsk­ris och kanske nyval ett år före ordinarie val vore inte till stor nytta. Då är det bättre att ingå en budgetöver­enskommels­e med regeringen som får bort de värsta skatteföre­slagen. Det kan inte vara omöjligt!

 ?? Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? MÅTTAR. När Jan Björklund (L) inför övriga Alliansled­are måttar med sina händer är det knappast de egna opinionssi­ffrorna han visar...
Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON/TT MÅTTAR. När Jan Björklund (L) inför övriga Alliansled­are måttar med sina händer är det knappast de egna opinionssi­ffrorna han visar...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden