Hallands Nyheter

Mänsklighe­t och svåra beslut

- AGNETA BÖRJESSON Riksdagsle­damot (MP)

Under hela våren har grannar, nära vänner och helt främmande personer hört av sig till mig med sina personliga berättelse­r om den pojke från Afghanista­n som de under en period lärt känna. Historiern­a är många. De är både unika men också mycket lika varandra. Det handlar om pojkar som har kommit till Sverige eftersom de på olika sätt är hotade eller utsatta i sitt hemland. De är ambitiösa och kämpar med skolarbete och sport och hoppas kunna skapa sig ett liv och en framtid i Sverige. Många har blivit deprimerad­e av all den oro som skapas då vänner eller bekanta de funnit har blivit hemskickad­e till osäkra förhålland­en.

DE RISKERAR NU att inte få vara kvar på grund av den hårda tillfällig­a lagstiftni­ng som mitt parti varit med om att införa. En lagstiftni­ng som när den togs var ett svårt beslut för oss att ta.

Bakgrunden till vårt beslut var allt fler rapporter från kommuner som inte klarade sina uppdrag på ett rättssäker­t sätt då så många kom 2015. Det var alltså ett sådant där nattsvart tillfälle som politiker då det inte fanns några enkla beslut att fatta. Hur vi än gjorde så skulle många bli lidande.

De riskerar nu att inte få vara kvar på grund av den hårda tillfällig­a lagstiftni­ng som mitt parti varit med om att införa. En lagstiftni­ng som när den togs var ett svårt beslut för oss att ta.

DEN NYA LAGEN, som är tillfällig och gäller till 2019, fick effekt. Antalet asylsökand­e minskade kraftigt. Och vi har sedan dess kunnat få igenom några lättnader i lagstiftni­ngen. Vi har infört en möjlighet att få gå klart gymnasiet för att därefter kunna söka jobb för att kunna stanna och id-kontrollen har tagits bort.

Förra veckan hade Miljöparti­et kongress i Linköping. Då fattades ett beslut om att de ensamkomma­nde barn och unga som anlände till Sverige 2015 ska kunna ansöka på nytt om uppehållst­illstånd, även om de redan fått avslag en gång. De ska då bedömas utifrån den ålder de hade när de kom till Sverige.

Många har i väntan på besked hunnit fylla 18 men var vid ankomsten minderårig­a, vilket påverkar möjlighete­rna att få stanna. Handläggni­ngstiderna på Migrations­verket är nu uppe i långt över ett år och bara lite drygt hälften av de som kom då har hunnit få ett beslut.

JAG VÄLKOMNAR beslutet som kongressen tog. Och jag hoppas verkligen att vi skall klara att hitta ytterligar­e några öppningar i ett politiskt samhälle som blivit allt hårdare. För alla ni fantastisk­a människor som öppnat era hem och familjer. Som jobbar som gode män eller tränare. Som tränar svenska glosor på kvällarna eller kommer till språkcafée­t några timmar. Och alla ni som flytt från ett liv vi inte kan föreställa oss. Ni förtjänar bättre!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden