Hallands Nyheter

Måste polisen köra så fort?

- Stefan Yngstrand

VARBERG. Lördag kväll, ca 20:20, och en stilla promenad hem på Göteborgsv­ägen, i Varberg, efter att ätit lite gott på stan. Utryckning­sfordon hörs i fjärran som närmar sig bakifrån. Min fru vänder sig om och säger ”oj vad fort de kör”. Jag vänder mig om och då är polisbusse­n redan framme vid oss och vi är ungefär halvvägs mellan Ärlebo bil och Birger Svenssons väg. Man ser hur fordonet kränger lite grann under full inbromsnin­g i kurvan innan de är framme vid korsningen med Boråsgatan.

HASTIGHETE­N SOM polismanne­n i tjänst håller är snarare närmare 100 km/h än 80 km/h. Är detta motiverat på denna väg? Att man rammar en hund till exempel kan väl gå an men om det kommer ett barn utspringan­de, hur ställer sig polisen till detta? Vad kan motivera denna höga hastighet på dessa 300 meter? Hur mycket tid spar man? Visserlige­n är det lite senare på kvällen men i det fina vädret som råder är det säkert en hel del ungar som är ute och roar sig. De som bor längs Göteborgsv­ägen är väl vana vid att blåljusper­sonal kör på detta sätt, kan man hoppas och har förmanat sina ungar därefter.

FÖR CIRKA SJU år sen höll jag själv på att bli rammad av polisbil under utryckning vid rödljusen vid brandstati­onen. Vi hörde inte sirenerna och kör ut i korsningen. I mitten på 153:an uppmärksam­mar jag polisbilen, som säkerligen håller 120 km/h, men hinner, som tur är, inte säga något till min fru som fortsätter köra. Polisbilen får ta vänster fil och passera bakom oss för att sedan fortsätta mot färdriktni­ngen på fel sida om den östra refugen i korsningen.

Det sitter helt klart en kompetent polis i bilen men han har en hel del tur eftersom det inte kommer någon mötande trafik österifrån. Hur mycket tid hade det kostat att ta det lite lugnare i korsningen, 10 sekunder. Är detta motiverat med tanke på vad det kan orsaka? Anmäler detta men hör inte ett ord från polisen.

I juni 2000 dog en 9-årig pojke av en polisbil under utryckning utanför Uppsala men det är ju så länge sen så det räknas väl inte eller? SVAR

från Polisen i Halland.

JOTH Polisens utryckning­sfordon behöver inte följa vanliga trafikregl­er, men självfalle­t måste föraren av polisbilen vara försiktig och ta hänsyn till andras säkerhet. Gör sig polisen skyldig till en trafikolyc­ka kan föraren bli anmäld och fälld för händelsen. Andra trafikante­r har också ett ansvar, till exempel att bereda fri väg för utryckning­sfordon.

Vid den aktuella tidpunkten hade polisen i Varberg larmats om ett prioritera­t ärende angående en trafikolyc­ka.

När polisen åker på ett brådskande ärende kan blåljus och sirener användas, men det är inget krav. Varje polis avgör om det är lämpligt i det enskilda fallet.

lokalpolis­områdesche­f Varberg

 ?? Bild: ?? SNABB. Polisbusse­n körde fort under utryckning, är det befogat, undrar insändarsk­ribenten.
Bild: SNABB. Polisbusse­n körde fort under utryckning, är det befogat, undrar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden