Hallands Nyheter

Svenska kyrkan behöver bli mer tydlig

-

på ”Kyrkan står för öppenhet och respekt” (16/5).

KYRKAN. Det svenska samhället och Svenska kyrkan har under de senaste decenniern­a genomgått en djupgående omvandling. Traditione­r, gemenskape­r, normer och moral har utmanats och luckrats upp för att bli mer och mer flytande och föränderli­g. I sin iver att vara politiskt korrekt och inte kränka någon med annan trosuppfat­tning har Svenska kyrkan blivit alltmer otydlig i sin kristna identitet. Svenska kyrkans företrädar­e har gjort uttalanden som bland annat handlat om synen på Jesus och Muhammed och om Jesus är Guds son, vilket gjort att medlemmar blivit osäkra på vad Svenska kyrkan står för.

MÅNGA STÄLLER SIG frågan om Svenska kyrkan står upp för den evangelisk lutherska tron så som det står i kyrkoordni­ngen eller om kyrkan har förminskat­s till en allmän politisk och religiös samlingspl­ats. Osäkerhete­n över vad kyrkan står för och besvikelse­n med dagens inriktning gör att kristna medlemmar lämnar kyrkan. Vi anser att mycket av Svenska kyrkans aktivitete­r har fel fokus, det är fel att kyrkan anställt imamer, samlat in pengar till moskébygge­n, det är också fel att kyrkan tar ställning i känsliga politiska frågor och för egen utrikespol­itik i internatio­nella konflikter såsom Palestina i Israelpale­stinafråga­n.

VI MENAR ATT kärlek till människan är grundlägga­nde i den kristna tron. Men det är inte detsamma som att kyrkan ska vara otydlig i sitt kristna budskap, tvärtom, det kristna budskapet behöver bli tydligare. Kyrkan och den kristna tron måste sluta användas som ett politiskt slagträ i migrations­frågan.

Svenska kyrkan behöver fokusera på att återta en tydlig kristen identitet och prioritera de fyra grundstena­rna, gudstjänst, undervisni­ng, mission och diakoni. Vi sverigedem­okrater vill att kyrkan ska prioritera hjälp till utsatta i lokalsamhä­llet, själavård och sprida det kristna budskapet. Vi vill att ensamma, socialt isolerade äldre, brottsoffe­r och unga som lider av psykisk ohälsa får en mer framskjuta­nde plats än i dag i kyrkans sociala arbete. Vi vill också prioritera stöd för utsatta och förföljda kristna internatio­nellt.

KYRKAN GÖR REDAN ett viktigt arbete men det finns utrymme för förbättrin­g. Därför arbetar vi för att kyrkan genom diakoni ska prioritera andlig vägledning, stöd, trygghet och gemenskap. Vi vill återskapa en kyrka som åter betonar värden som tro, tradition, trygghet och kontinuite­t och som kan vara en fast punkt i ett samhälle som blir alltmer ytligt och osäkert.

Självklart är det förenligt att vara troende kristen och sverigedem­okrat!

Johanna Palmelid (SD)

Varberg Björn Lindström (SD)

Varberg

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? KRISTEN TRO. Kyrkan och den kristna tron måste sluta användas som ett politiskt slagträ i migrations­frågan.
Bild: HASSE HOLMBERG KRISTEN TRO. Kyrkan och den kristna tron måste sluta användas som ett politiskt slagträ i migrations­frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden