Hallands Nyheter

S vill ha korttidsbo­ende på sjukhus

- YVONNE PERSSON

Socialdemo­kraterna inom Region Halland föreslår att det startas ett korttidsbo­ende på sjukhuset i Halmstad eller Varberg för medicinskt färdigbeha­ndlade patienter.

I en motion till regionfull­mäktige beskriver regionråde­t Lise-lotte Bensköld Olsson och sjukhusens vice ordförande Jonas Strand, hur färdigbeha­ndlade patienter ofta får ligga kvar på sjukhuset, eftersom deras hemkommun inte kan erbjuda plats på ett korttidsbo­ende.

I en akut situation måste man våga prova nya vägar LISE-LOTTE BENSKÖLD OLSSON Regionråd

I Östergötla­nd har man löst problemet genom att regionen upplåtit lokaler på sjukhuset i Linköping, där kommunen startat ett korttidsbo­ende. Motionärer­na föreslår nu att Halland tar efter idén och samtidigt låter boendet bli en testmiljö för nya arbetssätt och tekniska lösningar.

– Genom att använda redan befintliga lokaler på sjukhusen så kan man starta upp en verksamhet inom loppet av några veckor. Vi klarar inte att bemanna upp alla vårdplatse­r, så det går säkert att frigöra utrymme för en sådan verksamhet, säger Lise-lotte Bensköld Olsson.

DEN BORGERLIGA majoritete­n i Halmstad gjorde i mars en politisk överenskom­melse kring framtidens äldreomsor­g. I denna ingår att bygga ett nytt korttidsbo­ende med cirka 80 platser, som ska ha närhet till sjukhuset. Beslut väntas tas på kommunfull­mäktige den 20 juni.

– Det är bra om kommunen bygger mer, men under tiden behöver vi hitta snabbare lösningar. I en akut situation måste man våga prova nya vägar, säger Lise-lotte Bensköld Olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden