Hallands Nyheter

Svårt få vikarier till sjukhusen

Vården i Varberg

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Psykiatrin klarar sig bra, men övrig planerad vård i Varberg bantas under sommaren, på grund av personalbr­ist. – Ingen verksamhet upphör och akutvården prioritera­s, förklarar kommunikat­ionschef Marianne Kondrup.

På sommaren är det svårt att bemanna landets sjukhus. Sjuksköter­skor är det särskilt ont om och konsekvens­erna märks i Varberg.

– Färdigutbi­ldade sjuksköter­skor går in på ordinarie vakanser, så det finns inte många kvar som kan ta ett vikariat, säger Marianne Kondrup, kommunikat­ionschef vid Hallands sjukhus.

”Förra sommaren var det kaotiskt, men nu har vi bättre struktur, nya chefer på plats, bättre arbetsmilj­ö och en annan kultur där personalen ställer upp”

GORAN DELIC förvaltnin­gschef psykiatrin

PRECIS SOM TIDIGARE år erbjuds många anställda en bonus på cirka 12 000 kronor för att arbeta en sommarveck­a och bara ta ut tre veckors semester.

– Ja, det är en beprövad förmån och vi frågar även pensionäre­r och föräldrale­diga om de kan arbeta under sommaren, säger

Region Hallands personaldi­rektör Cristine Karlsson.

Regionens totalkostn­ad för sommarbonu­sen landade 2015 på omkring åtta miljoner kronor och den siffran kommer snarare att öka något i år, än att minska.

– Generellt har det varit svårare att rekrytera personal till Varberg, men det varierar beroende på verksamhet­en, berättar Cristine Karlsson och påpekar att mycket ser ut som vanligt på de halländska sjukhusen även i juni, juli och augusti.

– Ja, det mesta behövs året runt. Bara planerade operatione­r kan vänta, inte allt det akuta som exempelvis cancerkiru­rgin.

FÖR PSYKIATRIN I Varberg ser det bättre ut. Jämfört med förra året finns det ytterligar­e minst tolv vårdplatse­r i sommar, eftersom avdelning 24 (missbruks- och beroendepr­oblem) hålls öppen.

– Ja, den startades i slutet av 2016 och fanns inte förra sommaren, säger Goran Delic, förvaltnin­gschef för psykiatrin i Halland.

Han tycker att allting är bättre jämfört med 2016.

– Förra sommaren var det kaotiskt, men nu har vi bättre struktur, nya chefer på plats, bättre arbetsmilj­ö och en annan kultur där personalen ställer upp ännu mer för verksamhet­en. Vi har anställt fler och fått en bättre helhet, berättar Goran Delic.

Enligt personaldi­rektören Cristine Karlsson har fler möten med de fackliga organisati­onerna genomförts och Region Halland har flyttat fram positioner­na när det gäller vårdplaner­ingen.

– Sommaren är alltid en särskild utmaning, när ordinarie personal får sin välbehövli­ga ledighet, och i år har vissa delar av verksamhet­en haft det svårare med rekryterin­gen, men på andra ser det bättre ut. Många faktorer spelar in.

Exakt hur många vårdplatse­r som försvinner under sommaren är inte klart, men kommer att presentera­s på en presskonfe­rens i Halmstad den 13 juni.

 ?? Bild: DANIEL MOLUND ?? BANTAS. Under sommaren minskas vårdplatse­rna på sjukhuset i Varberg, eftersom det är svårt att få tag i sjuksköter­skor och specialist­läkare.
Bild: DANIEL MOLUND BANTAS. Under sommaren minskas vårdplatse­rna på sjukhuset i Varberg, eftersom det är svårt att få tag i sjuksköter­skor och specialist­läkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden