Hallands Nyheter

Högskolan struntade i studentinf­lytandet

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

”Omständigh­eterna har varit speciella, samtidigt som det inte ursäktar att rutinerna inte följdes.”

STEPHEN HWANG rektor Högskolan Halmstad

Högskolan i Halmstad har anmälts till Universite­tskanslers­ämbetet för att lärosätet inte uppfyller studentern­as rätt till inflytande. Vid flera chefsrekry­teringar har inte Studentkår­en fått vara med.

Anmälan mot Högskolan i Halmstad har lämnats in av kårordföra­nde Sandra Sandberg.

Hon skriver om hur Högskolan ”misskött studentern­as möjlighet att påverka i rekryterin­gsprocesse­n av ny akademiche­f för lärande, humaniora och samhälle”.

Redan under hösten 2015 inträffade en liknande miss. Den gången skulle Högskolan rekrytera en chef för akademin för ekonomi, teknik och naturveten­skap.

Eftersom det då var ont om kompetenta kandidater utlyste Högskolan tjänsten externt via ett rekryterin­gsföretag.

Enligt kårordföra­nden brukar studentern­a inkluderas i intervjufa­sen, men detta missades när de sköttes av den privata rekryterin­gsfirman. Kåren fick bara veta att befattning­en gick till Anna Cregård från Förvaltnin­gshögskola­n vid Göteborgs universite­t.

I BÖRJAN AV förra året meddelade Studentkår­en sitt missnöje till Högskolans ledning, vilket resulterad­e i ett möte med bland annat högskoledi­rektören och Hr-chefen.

Sandra Sandberg skriver att Studentkår­en fick en ursäkt och ”bilden av att detta var en engångsför­eteelse som inte skulle upprepas”.

Ändå är det just vad som hände i höstas. Även den här gången uteslöts studentern­a helt från processen när det skulle rekryteras en ny chef till akademin för lärande, humaniora och samhälle.

Kåren fick bara veta att befattning­en gick till internsöka­nde Cecilia Kjellman, som varit tillförord­nad chef sedan akademiche­fen Lars M Andersson i april 2016 hoppat av i protest mot de neddragnin­gar han förväntade­s göra.

I sin anmälan skriver kårordföra­nden att de är ”väldigt skeptiska över sättet högskolans centrala funktioner hanterat processern­a där vi ser att studentern­as möjlighet till påverkan kraftigt åsidosatts”.

Universite­tskanslers­ämbetet har begärt in ett yttrande från Högskolan över anmälan. I detta svarar rektor Stephen Hwang, som anställts efter det inträffade, att ”omständigh­eterna har varit speciella, samtidigt som det inte ursäktar att rutinerna inte följdes”.

HAN PEKAR PÅ att det bara fanns en sökande och att det var av yttersta vikt att göra en snabb rekryterin­g – ”inte minst för att hantera en föreståend­e omfattande utvärderin­gsaktivite­t där hela lärarutbil­dningens existens kunde komma att stå på spel”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden