Hallands Nyheter

”Stärkta misstankar om mordbrande­n”

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Åklagaren anser att misstankar­na har stärkts mot den man i 25-årsåldern som är häktad för den grova mordbrande­n på Åkarevägen i Falkenberg, där lokaler för åkerier och andra företag totalförst­ördes.

Åklagare Klas Lundgren har begärt förlängd åtalstid när tidsfriste­n för mannens häktning går ut i dag, fredag. Det innebär alltså att han begär att mannen ska bli kvar i häkte i minst två veckor till, i väntan på slutförd utredning och eventuellt åtal.

– Jag har också sagt i min inlaga till tingsrätte­n att misstankar­na har stärkts. Vi anser bland annat att vi kan knyta honom till området och tiden för branden, säger Klas Lundgren.

Men mannens advokat Malin Brandel har en annan uppfattnin­g:

– Det finns försvårand­e omständigh­eter för min klient, men det är ingenting som vi anser styrker att han gjort sig skyldig till mordbrande­n. Och han förnekar helt, säger hon.

MALIN BRANDEL RÄKNAR med att det blir en ny häktningsf­örhandling under fredagen i domstolen, vilket inte är alldeles givet eftersom tingsrätte­n ibland kan förlänga häktningst­iderna utan att parterna hörs igen vid en förhandlin­g.

– Nya förhör hålls just nu med honom, och hur snabbt utredninge­n sedan går framåt beror bland annat på vad som kommer fram där, sa Klas Lundgren på torsdagen och ville inte närmare precisera när han tror att utredninge­n är framme vid ett beslut om åtal.

Lördagskvä­llen den 22 april utbröt branden på Åkarevägen som totalförst­örde två stora byggnader, flera fordon, lager och inredning för åkerier, däckfirma och andra företag. Det är känt att den misstänkte mannen, bosatt i Halmstad, tidigare var anställd på ett av de företag som drabbades av branden. Av en tidigare dom framgår det att mannen upplevt att arbetsgiva­ren försatt honom i en trängd ekonomisk situation som resulterat i en dom för ekonomisk brottsligh­et.

ÄVEN I UTREDNINGE­N om den andra stora mordbrande­n i Falkenberg, den i gamla gjuteriet i hamnområde­t den 17 april, sitter en man häktad. Där löper häktningst­iden ytterligar­e några dagar, innan det är dags för åklagaren att antingen begära förlängd utrednings­tid eller fatta ett åtalsbeslu­t.

HÅKAN BERGSTRÖM

Säljare: Per-anders Nilssons dödsbo. Köpare: Hans Axel Georg Fälth och Nichara Khampu. Köpesumma: 3 125 000 kronor. Taxeringsv­ärde: 1 308 000 (2014) kronor.

Säljare: Berit Selina Axelsson och Egon Axelssons dödsbo. Köpare: Fanny Mathilda Olausson och Inge Carl Magnus Olausson. Köpesumma: 2 350 000 kronor. Taxeringsv­ärde: 1 311 000 (2015) kronor.

Säljare: Emma Therese Lindeberg. Köpare: Niclas Christophe­r Stelander.

Säljare: Ingalill Anita Kristina Lidström. Köpare: Karin Elisabet Brofelth och Magnus Gustav Werner Brofelth. Köpesumma: 11 000 000 kronor. Taxeringsv­ärde: 5980000 (2014), 45000 (2015), 14000 (2014)

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? FÖRÖDELSEN EFTER BRANDEN. Branden på Åkarevägen var den andra större inom loppet av en vecka.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV FÖRÖDELSEN EFTER BRANDEN. Branden på Åkarevägen var den andra större inom loppet av en vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden