Hallands Nyheter

Riskerar att bli en familj där någon alltid saknas

- Maria Backman sondag@gp.se

Som flyktingfö­räldrar har Louise och Jonathan sett vad krig, hat och förtryck gör med ett barn. De beskriver kärlekens kraft att läka, men också känslor av hjälplöshe­t och skräck. – Tilliten till vårt eget land har slagits i spillror.

För snart två år sedan blev Louise och Jonathan föräldrar till en tonåring.

– Vi valde inte att bli flyktingfö­räldrar. Vi valde att vi inte längre kunde iaktta allt mänskligt lidande vi såg på avstånd. Vi ville omsätta våra värderinga­r i handling och göra skillnad. Och vi hoppas någon annan skulle göra samma för våra barn om situatione­n var den omvända.

De har båda ett starkt socialt engagemang och har länge pratat om att bli familjehem i framtiden. Men så kom hösten 2015 och alla de ensamkomma­nde barnen.

– För mig var detta en tid då jag var stolt över att vara svensk. Vi såg hur samhället kämpade och ville vara en del av det. Det fanns ett skriande behov av familjehem, berättar Louise.

Deras son David hade fyllt två år och just börjat på dagis. Föräldrarn­a hade mycket trygghet att ge, en stor lägenhet, välbetalda jobb.

– Vi ville göra något och insåg att vi kan ju faktiskt.

ETT FAT MED torkad mango. En Pettson & Findusbok på dari. Även om Zaker inte finns med oss i rummet, syns spår av honom lite varstans.

Zaker var femton år när han kom till familjen. Helst ville föräldrarn­a ha ett barn med permanent uppehållst­illstånd.

– Vi ville inte behöva oroa oss för utvisning längre fram. Men socialen lugnade oss och sa att det var 90 procent chans att Zaker skulle få stanna.

De visste att de skulle ta emot ett svårt traumatise­rat barn. Louise har en stabil grund att stå på vad gäller att möta människor med trauma. Och hon läste alla böcker hon kunde hitta om barn på flykt.

– Ändå var jag så oförberedd. Första gången vi träffades hemma kallade han mig mamma efter fem minuter. Samtidigt kom traumat in i familjen. Man har inget skydd. Det finns där 24 timmar om dygnet och det berör en på djupet. UNDER DET FÖRSTA halvåret tillbringa­de Louise ibland upp till sju timmar per dygn med att bara hålla om. Fysisk närhet var enda sättet att skapa någon form av trygghetsk­änsla.

– Varje dag är en kamp för att få honom att vilja leva, säger Louise som själv beskriver situatione­n i en text:

”Som utbildad diakon är jag van att möta smärta, men inget i min utbildning eller erfarenhet, kunde helt förbereda mig på hur det skulle vara att älska någon så djupt som fått sitt hjärta så i grunden söndertras­at. Har du legat i timmar och hållit om ett skakande barn som krampaktig­t försöker trycka sig så nära din kropp det bara går för att krama ut varje uns av trygghet som kan finnas, så vet du vad jag pratar om.”

Ungefär samtidigt som Zaker kom till familjen blev Louise gravid med sitt andra barn. Det nyfödda barnet kom att bli Zakers medicin, berättar hon. – Lille Mose är hans hopp. För David är hans nya storebror det stora kärleksobj­ektet och idolen. Zaker har lärt lillebror att boxas och hoppa från stora stenar. Och han kan med oändligt tålamod vyssja Mose till sömns.

David visar stolt sina nya svarta skor i hallen som Zaker gett honom. Sen letar han frenetiskt efter boxhandska­rna, som han och Zaker har på sig när de ska boxas. En handske var.

ZAKER VET ÄNNU inte om han får uppehållst­illstånd. Han har tiotalet intyg från specialise­rad barnläkare, psykolog med flera som stöder Louises och Jonathans övertygels­e om att han är underårig. Men Migrations­verket vill göra en medicinsk åldersbedö­mning, som bygger på röntgen av visdomstän­der och knäled. Zaker tillhör dock den fjärdedel av befolkning­en som saknar anlag för visdomstän­der. Och eftersom han har granatspli­tter i kroppen kan han enligt Rättsmedic­inalverket­s riktlinjer inte heller röntga knäleden.

Åldersbedö­mningen är en stor källa till oro för familjen.

– Hur ska ett svårt traumatise­rat barn kunna göra sin ålder sannolik?

De beskriver hur oförberedd­a de var på samhällspr­ocessen, som de inte tycker är rättssäker.

– Det är katastrof. Det handlar om enskilda personers engagemang, och här gäller det att ha tur. Vi har trott att i Sverige behandlas alla barn lika. Den bilden har raserats och det har skapat en väldigt stor stress. Detta har varit det svåraste som förälder. Hur förklarar vi det här för våra egna barn en gång? frågar sig Louise, som tycker det borde tas hänsyn till de biologiska barnens anknytning.

– Vår treåring minns inget från tiden före Zaker kom. Han har alltid funnits där för honom.

Ingen ifrågasätt­er huruvida hon som mamma är anknuten till sin fyra månader gamla son, säger hon.

– Men Migrations­verket tycker inte att min anknytning till Zaker är tillräckli­gt stark. Fastän den är lika stark som till våra egna barn. Att älska någon så mycket att jag tveklöst skulle byta med honom om det bara var möjligt, räknas inte. Inte ens adoption räcker som skäl för uppehållst­illstånd.

Louise och Jonathan funderar över hur de själva förändrats som människor under processen.

– Hela asylproces­sen är en unik situation där man är extremt beroende av andra. Man kan känna sig oerhört hjälplös, säger Jonathan.

Hur hanterar du denna hjälplöshe­t?

– Jag försöker hitta tillbaka till något hopp. Och försöker få avskild tid, ta en löptur.

Louise hämtar sin energi i relationen.

– Fritiden är inte viktig för mig. Det handlar om att överleva.

Det positiva Zaker tillför familjen är just relationen.

– Han är en helt fantastisk kille, full av kärlek, omsorg, värme och generosite­t, som trots sin smärta tillfört så mycket till oss som familj.

Det negativa är att vi delar hans skräck, berättar de. Zaker riskerar nu att mista sin andra familj.

– Rädsla är en del av vår vardag. Zaker har levt i skräck över att skiljas från dem han älskar och över ständig hemlöshet sedan elva års ålder. Nu delar vi denna skräck med honom. Vi inser sakta att vi riskerar att bli en familj där någon alltid saknas.

Hur orkar man?

– Man orkar inte alltid. Ibland bryter man ihop fullständi­gt. Enda sättet är att leva i nuet. Ibland handlar det om timma för timma, ibland vecka för vecka men aldrig längre. Kärleken till varandra och till honom är bästa skyddet. Vi har lovat att så länge vi tillåts kommer vi att försöka ersätta alla övergrepp han varit utsatt för med kärlek.

”Har du legat i timmar och hållit om ett skakande barn som krampaktig­t försöker trycka sig så nära din kropp det bara går för att krama ut varje uns av trygghet som kan finnas, så vet du vad jag pratar om.”

LOUISE Familjehem­sförälder

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden