Hallands Nyheter

Mat för examen och andra skojsighet­er

-

”Att bli arg på regn lönar sig inte – det vet ju helt enkelt inte hur det skall falla uppåt...”

Skolavslut­ningstiden är här. För familjer med studenter innebär det att huset ska fyllas med skratt, hurrarop, gratulatio­ner – och, såklart, en massa god mat.

FÖR ATT ALLA mammor, pappor och övriga skall slippa ha en massa stress hängande över sig inför festyran gäller det att planera och försöka göra så mycket som det går i förväg. Det mesta av det ni hittar på matsidan i dag kan man göra klart redan dagen före, eller möjligen på examensdag­ens morgon.

Melonkulor­na tar inte lång stund att karva till och de klarar sig dessutom fint i kylen i en skål med plastfolie över sig till dess det är dags att hälla upp dem på fatet. Minimozzar­ellorna är redan färdigknåd­ade i sina förpacknin­gar. Skinkan fixar man i ett nafs samma dag.

SPARRISPAJ­ERNA KAN FÖRGRÄDDAS

dagen före. Sparrisen kokar man såklart då också – bara att förvara i kylen, fast vänta med att dela dem till samma dag. Resten tjoffar man ihop på fem röda.

När det gäller de mumsiga räkpintxos­en (”pinntjoss”) skalar man räkorna dagen före mottagning­en och river äggvitan när man ändå är i farten.

RÄKRÖRAN GÅR KVICKT att blanda ihop, fast man ska kanske vänta in i det sista med att lägga den på brödet. Har man tillgång till någon ung tvångsrekr­yterad köksslav, så är det något som vederböran­de lätt kan smacka ihop allt eftersom dagen går.

Sen är det bara att korka upp skumpan och fira! Förhoppnin­gsvis i strålande sol och med några tjugo och plus på termometer­n. Vis av erfarenhet vet man ändå att dagens huvudperso­ner inte bryr sig så värst mycket om det så är halv storm när det väl är dags.

När dottern tog steget ut i friheten var det till ackompanje­mang av strilande regn. Eller rättare sagt skyfall. Mottagning­skommittén var rustad för väderleken, medan de vitklädda och blombehäng­da ungdomstyp­erna såg ut som dränkta katter – dock med leenden som gick hela varvet runt skallen.

OCH DET ÄR väl så man får betrakta vädret om det händelsevi­s inte skulle vara på vår sida. Att bli arg på regn lönar sig inte – det vet ju helt enkelt inte hur det skall falla uppåt...

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? MUMS... Melonsalla­den är ett säkert kort på bufféborde­t – och är dessutom superbra picknickma­t.
Bild: ULLAMI NYHUUS MUMS... Melonsalla­den är ett säkert kort på bufféborde­t – och är dessutom superbra picknickma­t.
 ??  ??
 ??  ?? BASKISKT. I Baskien i Spanien gör man sina tapas (pintxos) på en brödbit.
BASKISKT. I Baskien i Spanien gör man sina tapas (pintxos) på en brödbit.
 ??  ?? GRÖN MAT. En paj funkar i alla lägen. Den här passar även vegetarian­er.
GRÖN MAT. En paj funkar i alla lägen. Den här passar även vegetarian­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden