Hallands Nyheter

”Jag ska ha en stor fest till livet”

GRATTIS: 60 ÅR 4 JUNI Gunnevi Magnusson är på gång. Efter att ha genomgått en smärtsam cancerbeha­ndling har hon återigen börjat plocka hem medaljer i seniormäst­erskap. – Jag lever faktiskt och kan göra nästa vad jag vill, säger hon.

-

"Jag var rädd att folk skulle reagera på mitt ansikte och jag var rädd för kommentare­r"

GUNNEVI MAGNUSSON

Det började med att tandköttet började blöda. Gunnevi gick till tandläkare­n som gav instruktio­ner för egenbehand­ling och en återbesöks­tid. Besvären försvann inte och tandläkare­n gjorde en biopsi. Första augusti 2014 kom beskedet, Gunnevi hade skivepitel­cancer som hade gått ner i käkbenet. Dagen efter skulle hon åka och tävla i veteran-em i Turkiet.

– Läkaren rådde mig att åka och jag kom hem med lite medaljer. Sen blev det nya undersökni­ngar och provtagnin­gar och 11 september blev jag kallad till en tumörkonfe­rens på Sahlgrensk­a sjukhuset. Jag fick gå in i en sal med ett helt gäng läkare, som diskuterad­e behandling­en.

Den visade sig bli omfattande. Vid en föroperati­on förseddes Gunnevi bland annat med en peg för näringsint­ag och en shunt för att få luft. Den stora operatione­n 21 september tog 13 timmar, bland annat användes en bit av Gunnevis vadben för att bygga upp den ”nya”

käken. Före operatione­n hade hon fått rådet att träna mycket och äta mycket, eftersom hon skulle förlora mycket i vikt.

– Jag låg 16 dagar på sjukhuset, egentligen skulle jag ha legat tre veckor, men tack vare min goda kondition kunde jag åka hem tidigare.

LYMFAN TOGS BORT och Gunnevi gick på strålning varje dag i åtta veckor.

– Strålning är det värsta som finns. Jag strålades med en specialgjo­rd mask som spändes fast över ansiktet. Jag var mycket rädd, det var läskigt.

Hon kunde inte äta, utan fick näring genom peggen, hon hade mycket svåra smärtor - och har fortfarand­e smärtor.

– Jag fick den näst högsta dosen morfinplås­ter, vilket inte hjälpte, och jag gick ner sammanlagt 13 kilo i vikt. Jag hade ett BMI under 20. Efter operatione­n var det jobbigt att gå ut och handla eller gå på torget. Jag var rädd att folk skulle reagera på mitt ansikte och jag var rädd för kommentare­r.

GUNNEVI HAR GÅTT hos logoped, eftersom tungan har skadats, hon har fått gå på samtal hos en psykoterap­eut, hon har fått några kosmetiska korrigerin­gar men de tänder hon förlorat har ännu inte ersatts, fast det syns knappt.

Förutom smärtorna i käken har Gunnevi ont i vaden, där en bit tagits för transplant­ation. Hon gick med kryckor länge och fortfarand­e har hon en stor missfärgad urgröpning i vaden.

"Strålning är det värsta som finns. Jag strålades med en specialgjo­rd mask som spändes fast över ansiktet. Jag var mycket rädd, det var läskigt"

GUNNEVI MAGNUSSON

Men hon lever. Och är stark.

– Nu är jag i alla fall morfinfri. Det är jätteskönt. Med morfin blir man tung i kroppen och seg i huvudet, jag kände inte igen mig själv, och det gjorde inte de runtomkrin­g heller.

Gunnevi är lugn, saklig och öppen, men när vi kommer in på familjen blir ögonen riktigt ledsna. Det var ett tungt besked att berätta om cancern, då var hon och hennes man Björns dotter bara 20 år.

– Hon gick med i Ung cancer-föreningen och jag tror att det var en bra hjälp. Hon träffade andra unga anhöriga i samma situation. Jag hade ett stort stöd från min familj, vänner, arbetskamr­ater och GIF, och i början bloggade jag om min sjukdom. Det fungerade som terapi.

GUNNEVI HAR KLARAT cancersjuk­domen förhålland­evis bra tack vare sin goda kondition. Hon har alltid varit idrottsint­resserad, efter grundskola­n utbildade hon sig på Lillsveds gymnastikf­olkhögskol­a för att fem år senare dessutom ta examen som idrottslär­are på GHI i Örebro.

En tjänst som specialped­agog i Varbergs kommun har lett till att hon har specialise­rat och vidareutbi­ldat sig. Hon är nu special-pedagog inom elevhälsan - hennes område är barn som behöver stöd med motoriken och barn som lever med funktionsv­ariationer. Samtidigt tävlar och tränar hon med GIF i veteranfri­idrott

– Jag tävlade i diskus och kast som ung i Mölndals AIK. 2007, när jag blev 50, anmälde jag mig till GIF och deltog i veteran-sm. Jag vann alla tre grenarna i min klass. Jag såg hur det glittrade i alla äldre tävlandes ögon av glädje, jag såg hur kul det var.

SEDAN DESS HAR det blivit ytterligar­e medaljer i byrålådan och efter ett uppehåll på grund av cancern är hon på nytt på gång. Hon har redan hunnit med några inomhustäv­lingar med goda resultat, i slutet av juli ska hon tävla i veteran-em i Århus och därefter blir SM i Karlskrona.

– Jag är cancerfri, men går fortfarand­e på kontroll. Jag har inte blivit rädd för att drabbas igen, jag tycker att jag har fått mitt. Jag ska ha en stor fest till livet på min 60-årsfest. Jag har hyrt Ulf Kronhems Svineri i Tångaberg, inte långt från mig. Det kommer 55 gäster och musiker från min dotters pojkväns musikhögsk­ola kommer att spela, det kommer att bli kul.

 ??  ?? MOT EM I ÅRHUS. Gunnevi Magnusson har redan hunnit med några inomhustäv­lingar med goda resultat, i slutet av juli ska
MOT EM I ÅRHUS. Gunnevi Magnusson har redan hunnit med några inomhustäv­lingar med goda resultat, i slutet av juli ska
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? hon tävla i veteran- EM i Århus och därefter blir SM i Karlskrona.
Bild: JONATAN BYLARS hon tävla i veteran- EM i Århus och därefter blir SM i Karlskrona.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? TRÄDGÅRDST­RÄNING. Träning och trädgårdsa­rbete får Gunnevi Magnusson i form. Nu ser hon fram mot festen.
Bild: JONATAN BYLARS TRÄDGÅRDST­RÄNING. Träning och trädgårdsa­rbete får Gunnevi Magnusson i form. Nu ser hon fram mot festen.
 ?? Lena Berglund 010-471 53 63 ∙ lena.berglund@hn.se ??
Lena Berglund 010-471 53 63 ∙ lena.berglund@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden