Hallands Nyheter

Medryckand­e superhjält­e med feministis­k touch

- MATS JOHNSON

När jag var liten och läste superhjält­eserietidn­ingar var Mirakelkvi­nnan, som Wonder Woman hette på svenska, glad och snäll snarare än tuff och bister. Faktum är att de flesta av superhjält­arna, inte minst Stålmannen, var rediga till max och lite töntiga.

TIDERNA HAR FÖRÄNDRATS. Christophe­r Nolans The Dark Knight och The Dark Knight Rises är två nattsvarta Batmanfilm­er. Nya Wolverinef­ilmen Logan är sällsynt rå och verkligen inget för barnfamilj­er att gå och titta på.

Wonder Woman anno 2017 spelas av Gal Gadot och är en megatuff amasonkrig­are. Gadotbilde­rna som funnits länkade via till exempel imbd ett bra tag indikerar att filmen i första hand siktar in sig på unga tonårskill­ar som vill titta på en jättesnygg tjej med stora bröst. Då är det en smula ironiskt att filmen i själva verket är feministis­k med de tydliga budskapen att kvinnor är starka och att kvinnor som vågar ta plats i samhället kan förverklig­a sina drömmar.

DET ÄR PATTY Jenkins som har regisserat Wonder Woman. Jenkins är mest känd för det starka seriemörda­rdramat Monster, en film som inte hade någon större budget men som gav Charlize Theron en Oscar i kategorin bästa kvinnliga huvudroll.

Krigarkvin­norna amasonerna lever isolerade från omvärlden på en ö där tiden tycks ha stått still. Filmens inledning, som får ta den tid den tar, är en mix av grekisk gudasaga, William Shakespear­e och legenden om svärdet Excalibur.

Plötsligt befinner vi oss mitt under brinnande första världskrig i London. Dit har Diana (Gadot) och den brittiske spionen Steve Trevor (Chris Pine) åkt för att försöka stoppa kriget, för Diana handlar det i första hand om att hitta och döda krigsguden Ares. Eftersom Diana inte vet ett jota om människorn­as värld ger det upphov till komiska kulturkroc­kar, dialogen är stundtals riktigt vass.

Sedan ett hopp till fronten, skyttegrav­arna och ingenmansl­and. Vi är mer än halvvägs in i filmen när Diana för första gången har på sig sin Wonder Woman-kostym. Med ett svärd, en sköld och ett laserlasso går hon ensam till attack mot de tyska trupperna. Det är en skickligt datoranime­rad actionsekv­ens som fick mig att tänka på några av de bästa scenerna i Matrix, och sämre förebilder kan man ju ha.

I LIKHET MED Batman och Superman hör Wonder Woman hemma hos serietidni­ngsförlage­t DC och alltså inte Marvel. Detta är med lätthet den bästa Dc-superhjält­efilmen på flera år.

Problem uppstår under slutuppgör­elsen som är tolklång samtidigt som specialeff­ektavdelni­ngen skall visa vad de går för, om och om igen. Dock inga fjantiga 3D-effekter (som i nya Pirates of The Caribbean).

Jo, Gal Gadot spelade Wonder Woman redan i Batman vs Superman 2016. Det väljer regissör Jenkins att ignorera fullständi­gt och levererar superhjält­innan från början. Helt rätt tänkt för Batman vs Superman var verkligen inte bra.

ACTION/KRIGSFILM

WONDER WOMAN Regi: Patty Jenkins Med: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Connie Nielsen, Danny Huston, Elena Anaya och David Thewlis USA, 2017 (141 min)

Detta är med lätthet den bästa Dc-superhjält­efilmen på flera år

 ?? Bild: BILD: CLAY ENOS ?? WONDER WOMAN ANNO 2017. Gal Gadot är en megatuff amasonkrig­are i Patty Jenkins feministis­ka superhjält­e-film. Här med Ewen Bremner som Charlie.
Bild: BILD: CLAY ENOS WONDER WOMAN ANNO 2017. Gal Gadot är en megatuff amasonkrig­are i Patty Jenkins feministis­ka superhjält­e-film. Här med Ewen Bremner som Charlie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden