Hallands Nyheter

Putin: Sverige i Nato ”hot mot Ryssland”

-

Om Sverige går med i försvarsal­liansen Nato skulle Moskva behöva fundera på ett lämpligt svar. Det säger president Vladimir Putin till TT.

Men att Ryssland skulle vilja inleda krig mot Sverige beskriver han som ”absolut nonsens”.

– Om Sverige går med i Nato kommer det självklart att ha en negativ effekt på våra bilaterala relationer. För oss betyder det att Nato expanderar mot våra gränser, även från svenskt territoriu­m, säger Vladimir Putin till TT i S:t Petersburg.

– Självklart betyder det inte att vi kommer att bli hysteriska och göra våra robotar redo, men vi kommer att fundera på ett lämpligt svar. Det skulle vara ytterligar­e ett hot mot Ryssland.

Putin betonar att det är upp till svenska folket och dess politiker att bestämma om landet ska gå med i Nato. Det finns ingen anledning att tro att Ryssland skulle vilja inleda krig mot Sverige, säger han.

– Det är absolut nonsens! Det finns ingen anledning för Sverige att gå med i Nato, för vi har inga planer på att hota Sverige.

TT:S chefredakt­ör Jonas Eriksson träffade den ryske presidente­n i egenskap av ordförande för det europeiska nyhetsbyrå­nätverket EANA. Flera andra företrädar­e från internatio­nella nyhetsbyrå­er deltog i mötet i palatset i S:t Petersburg.

Utan att frågan kommit på tal passade Putin även på att kommentera uppgiftern­a om ryska ubåtar i Östersjön. Att det skulle ha funnits ryska ubåtar på svenskt vatten kalllar han för falsk informatio­n. – Det är bara nonsens. TT bad även om en kommentar till det besked som USA:S försvarsmi­nister Jim Mattis gav Dagens Nyheter om att USA skulle stå på Sveriges sida – oaktat Natomedlem­skap – om Ryssland skulle angripa Sverige. Putin avslutade mötet utan att ge någon direkt kommentar till det. (TT)

 ?? FOTO: DMITRI LOVETSKY/AP ?? Rysslands president Vladimir Putin träffade chefer för en rad internatio­nella nyhetsbyrå­er. På bilden TT:S chefredakt­ör Jonas Eriksson.
FOTO: DMITRI LOVETSKY/AP Rysslands president Vladimir Putin träffade chefer för en rad internatio­nella nyhetsbyrå­er. På bilden TT:S chefredakt­ör Jonas Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden