Hallands Nyheter

Efter raset: M nu tredjepart­i

Får bara 18,1 procent i Scb-mätning – tappar andraplats­en till Sverigedem­okraterna

-

Moderatern­as ras i opinionen bekräftas som väntat i SCB:S partisympa­tiundersök­ning. Även om ett ännu större tapp hade befarats så tvingas partiet nu lämna andraplats­en åt Sverigedem­okraterna.

Socialdemo­kraterna går framåt och är tillbaka på sitt valresulta­t.

I partiledni­ngen var man beredd på en ”katastrofm­ätning”, men värsta scenariot var faktiskt ännu lägre siff- ror. 18,1 procent, som man nu hamnar på, tillhörde snarare bästa scenariot. Men det innebär likväl ett tapp på 4,7 procentenh­eter jämfört med novembermä­tningen, då partiet fick 22,8 procent, och bekräftar de många opinionsmä­tningar som visat att partiet mer eller mindre varit i fritt fall under en längre tid.

– Jag tycker att väljarna har rätt att förvänta sig att Moderatern­a på ett mycket bättre sätt ska samla Alliansen och erbjuda ett starkare regeringsa­lternativ än Stefan Löfven och det tror jag till viss del ligger i de siffrorna, säger Moderatern­as partisekre­terare Tomas Tobé

Att man nu tvingas lämna platsen som näst största parti till SD svider hårt, även om skillnaden bara är några tiondelar. Scb-mätningen bekräftar också att Centerpart­iet är på stark uppgång. Med 11,3 procent ökar partiet med 4,2 procentenh­eter från novembermä­tningen och mer än fördubblar valresulta­tet på 5,2 procent.

– Det är klart att vi är jättenöjda, det är den bästa siffran för oss på 27 år i SCB:S mätningar, säger Centerpart­iets partisekre­terare Michael Arthursson.

Han tror att det faktum att Centern tagit avstånd från samarbete med SD och Annie Lööfs arbete som partiledar­e spelar stor roll.

Socialdemo­kraterna är också nöjda med 31,1 procent, en ökning med 1,9 procentenh­eter från november, vilket innebär att partiet nu är tillbaka på valresulta­tet.

–Det känns som om vi socialdemo­krater är på rätt väg och att detta är ett tydligt kvitto på Stefan Löfvens ledarskap som statsminis­ter och på de satsningar regeringen gjort på att utveckla den svenska modellen, säger partisekre­terare Lena Baastad (S).

Även Sverigedem­okraterna ha skäl att glädjas åt sina 18,4 procent.

– Jag glädjer mig åt att vi fortsätter att ha en positiv trend, även om den är svag. Och att vi nu är andra största parti i den här mätningen är också glädjande så klart, säger gruppledar­en Mattias Karlsson.

Miljöparti­et håller sig kvar över riksdagssp­ärren med oförändrad­e 4,5 procent. Kristdemok­raterna är dock kvar under riksdagssp­ärren och får 3,2 procent. Liberalern­a får oförändrat 5 procent.

Övriga, där Feministis­kt initiativ är störst, minskar med en procentenh­et och stannar på 2,2 procent.

Allianspar­tierna får i mätningen sammanlagt 37,6 procent, medan regeringsp­artierna S och MP får 35,6 procent. Men med stöd av Vänsterpar­tiet har regeringen ett väljarstöd på 41,9 procent. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden