Hallands Nyheter

Försök att bluffa om Everest

-

Är det för lätt att fejka en bestigning av världens högsta berg? Frågan har aktualiser­ats sedan rekordmång­a klättrare hoppas nå toppen av Mount Everest i år.

I många fall bygger anspråken på att ha bestigit någon av världens högsta bergstoppa­r till stor del på förtroende, vilket tidigare inte har utgjort något större problem i klättrings­kretsar. För att få ett intyg på bestigning­en av Mount Everest måste klättrare ge nepalesisk­a eller kinesiska myndighete­r ett foto från toppen och en rapport från personal i baslägret.

Men förra året portades två klättrare från berget sedan de manipulera­t fotografie­t som skulle styrka deras bragd.

Och det ökade intresset för att bestiga Mount Everest rapportera­s ha resulterat i att klättrare ibland erbjuder mutor för att få en misslyckad klättring godkänd. Det råder också ökad konkurrens mellan klättrings­företag, som vill ha en fläckfri statistik om hur många kunder som nått toppen. Det finns rapporter om att certifikat utfärdats trots att klättrarna har misslyckat­s.

– Om det blir vanligare kanske regeringen bör vidta åtgärder. Kanske en expertpane­l kan granska toppcertif­ikaten, säger Dawa Steven Sherpa från företaget Asian Trekking.

Det nepalesisk­a turistdepa­rtementet, som godkänner certifikat­en, medger att det finns kryphål i systemet. (TTAFP) BARN

i Guatemala, de flesta från ursprungsb­efolkninge­n, har av polisen räddats från en organisati­on som anklagas för att tvinga barn att arbeta i olika verksamhet­er. Åtta personer greps när polisen gjorde flera tillslag i huvudstade­n i Guatemala City.

Barnen hade hämtats från landsbygde­n med löften om riktiga jobb och boende, men tvingades arbeta i hälsovådli­ga förhålland­en i upp till 18 timmar per dygn, med dålig mat och låg lön. (TT)

 ?? FOTO: AP/ARKIV ?? Försöken att nå Mount Everests topp inleddes på 1920-talet.
FOTO: AP/ARKIV Försöken att nå Mount Everests topp inleddes på 1920-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden