Hallands Nyheter

Sommarlov ett dyrt pussel

Majblomman: Var femte förälder ser sommarlovs­planeringe­n som problemati­sk

- Cecilia Klintö/tt

I sommar har Jenny Persson, ensamståen­de trebarnsma­mma i Malmö, tre veckors semester. Sönerna har sommarlov i tio veckor. – Det är ett pussel. Brist på tid, brist på pengar – var femte förälder tycker att sommarlovs­planeringe­n är problemati­sk.

Jenny Perssons pojkar, Liam, åtta, och Adam, tio, vill helst inte vara på fritids på sommaren när mamma jobbar och lillasyste­r är på förskolan.

– Det händer inte så mycket där som de tycker är spännande.

Många kommuner har nappat på möjlighete­n att söka extrabidra­g för sommarlovs­aktivitete­r, visar barnhjälps­organisati­onen Majblomman­s sommarrapp­ort. Men mycket återstår att göra, anser generalsek­reterare Lena Holm.

– Vi har en samhällsst­ruktur som bygger på att föräldrarn­a jobbar och det ger ju skatteintä­kter till kommunerna. Då är det rimligt att man underlätta­r för föräldrarn­a i stället för att skapa oro och problem, säger hon.

Ingen av kommunerna i undersökni­ngen stänger fritids helt under sommaren, men 85 procent stänger vissa enheter. Avdelninga­r slås samman och ibland erbjuds fritids i andra stadsdelar. Följden blir att föräldrar försöker minimera barnens tid på fritids. Var tredje barn i åldern 11–13 fick vara hemma på egen hand minst en vecka under förra sommarlove­t, en del ända upp till sex veckor.

Jenny Persson hade gärna sett att fritids hade haft möjlighet att åka på utflykter eller ta med barnen till Ribersborg­sstranden som ligger alldeles i närheten, men personalen räcker inte till för att hålla koll på badande barn.

En del av sommaren ska pojkarna vara hos sin pappa. Mormor hjälper till vissa dagar, men pojkarna kommer också att vara ensamma hemma, åtminstone halva dagar.

– Då blir det tvspel, dator, kolla på tv. Men de är väldigt lugna och duktiga båda två, så jag känner mig helt trygg med att lämna dem, säger Jenny Persson.

Hur mycket pengar som läggs på barnens sommarlovs­aktivitete­r varierar kraftigt mellan olika familjer. Genomsnitt­et förra sommaren var 7 800 kronor, enligt Majblomman­s rapport. Men 6 procent av föräldrarn­a spenderade mindre än 2 000 kronor per barn och 12 procent lade mer än 15 000 kronor per barn.

En del föräldrar kan lösa sommarpuss­let med till exempel språkresor eller långa lägerviste­lser, men lång ifrån alla, konstatera­r Lena Holm.

– Det absolut viktigaste är att hålla fritids öppet och arrangera sommarverk­samhet som gör att barnen tycker om att vara där, säger hon.

Sommaren är den klart dyraste årstiden för Jenny Perssons familj, trots att utlandsres­or eller fotbollslä­ger inte finns på kartan. Det går åt mer mat hemma, det blir fler bussresor, fler inträden till aktivitete­r och fickpengar när barnen följer med kompisar på utflykter. Gratis bussresor för barnen under sommaren hade varit en stor lättnad.

Sommarens höjdpunkt blir en lägervecka i Karlshamn, som kyrkan arrangerar för ensamståen­de och deras barn.

– Förra året var vi också iväg. Vi gjorde lite utflykter, grillade, gjorde pinnbröd – det var jättemysig­t och en total avslappnin­g när man slipper alla de här vardagsbek­ymren.

 ?? FOTO: EMIL LANGVAD/TT ?? Hemma på lovet. Jenny Perssons pojkar, Liam, åtta, (till vänster) och Adam, tio, (till höger) vill helst inte vara på fritids på sommaren när mamma jobbar och lillasyste­r Novalie Persson är på förskolan.
FOTO: EMIL LANGVAD/TT Hemma på lovet. Jenny Perssons pojkar, Liam, åtta, (till vänster) och Adam, tio, (till höger) vill helst inte vara på fritids på sommaren när mamma jobbar och lillasyste­r Novalie Persson är på förskolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden