Hallands Nyheter

GRÖNA FINGRAR.

Småskaligt odlande är en växande trend. På Källdalens trädgårdar kan man hanverket.

- Camilla Hentschel 010-471 50 10 ∙ camilla.hentschel@hn.se YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

”Örter vill ha ljus men inte stekande sol eller hård vind. Ett hörn med lite skydd är bra”

”Det är en trend att fler och fler vill ha egna grönsaks - och kryddland”

Det är skönt med grönt. När intresset för att odla ökar kan örtagården vara en bra början. Kinesisk odödlighet­sört och olivört är nya spännande frestelser.

”Hundra procent bonde” och ”Mandelmann­s gård” är tv-program i tiden. Tittarna älskar att se hur det går till när man odlar på gammaldags vis.

Att stoppa händerna i jord och pyssla med grönt tycks vara ett ursprungli­gt behov hos människor. I takt med en ökad dragning till ekologisk odling och hantverksm­ässiga metoder kommer nya matproduce­nter fram som odlar småskaligt.

Susanne Lundberg och John Söderberg driver Källdalens trädgårdar i Gödeby, nordost om Sibbarp. De har bott på gården tillsamman­s sedan 1980 och driver nuvarande kravcertif­ierade verksamhet sedan fem, sex år.

SUSANNE LUNDBERG

– Tidigare hade vi hästar och får på gården och har alltid varit självförsö­rjande men nu odlar vi också till andra, säger John.

GENOM ETT SAMARBETE med Olsegården skickar de specialbes­tällningar till olika krogar i Göteborg och levererar också specialpla­ntor till Botaniska trädgården i Göteborg och till Gunnebo i Mölndal. En tredjedel av produktion­en går till de sistnämnda stora trädgårdar­na.

Gården ligger idylliskt nedsänkt i en dal med bokskog runt

JOHN SÖDERBERG

knuten och egna odlingsmar­ker nära huset.

– Det är en trend att fler och fler vill ha egna grönsaks- och kryddland, säger John Söderberg.

Han och Susanne tror att långsamt växande gör grödorna annorlunda.

– Till krogarna levererar vi avklippta frilandsod­lade örter som ger kraftigare smak.

DE SER SIG som ett komplement till mer storskalig­t jordbruk. – Vi levererar till kunder som uppskattar det här hantverksm­ässiga sättet att odla. Det är extremt mycket arbete och vi skulle aldrig orka hålla på med det om vi inte tyckte att det var roligt. Vi kan längta efter att få gå ut och jobba, säger Susanne.

John Söderbergs beskrivnin­gar av hur han odlar förstår man att det är en lång tradition av beprövade metoder som ligger bakom arbetet. Samtidigt handlar det för nybörjaren om att våga prova.

Susanne anser att det går lika bra att odla i rabatten som i kruka. Fördelen med odling i kruka är att den går att flytta.

– Det kan ju vara bra med tanke på sol och vind. Örter vill ha ljus men inte stekande sol eller hård vind. Ett hörn med lite skydd är bra, säger Susanne.

Annat att tänka på när man planterar är att använda lecakulor för dränering och en bra, ekologisk jord. För snart 40 år sedan förhandlad­es rätten till rast bort för landstinge­ts undersköte­rskor och skötare. Nu har Kommunal sagt upp avtalet.

–Det är ett gammalt kollektiva­vtal från 1979 som legat och släpat, men vi tycker inte att man ska ha en sådan övergripan­de överenskom­melse. Det är viktigt att ha sin rast, säger Jonas Elmblad på Kommunal Halmstad Regionen.

ENLIGT ARBETSTIDS­LAGEN SKA ingen behöva arbeta mer än fem timmar i sträck utan rast.

Vid särskilda behov kan rasten bytas mot ett så kallat måltidsupp­ehåll, vilket varit fallet för Kommunals medlemmar inom Region Halland. Skillnaden är att rast är obetald tid och att man då inte behöver stanna kvar på arbetsplat­sen. Måltidsupp­ehållet ska däremot kunna kombineras med arbete, men sker i gengäld på betald arbetstid.

– Man har fått äta när verksamhet­en tillåtit det, och i värsta fall på stående fot. Enligt avtalet har man också kunnat arbeta sex timmar i följd utan rast, säger Elmblad.

Avtalet upphör att gälla i slutet av juli.

 ??  ?? SKOJIG ÖRT. Olivört är en annorlunda ört. Smakar oliv och är krispig och god att klippa i sallader.
SKOJIG ÖRT. Olivört är en annorlunda ört. Smakar oliv och är krispig och god att klippa i sallader.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? ODLARE. John Söderberg och Susanne Lundberg driver en kravcertif­ierad verksamhet.
Bild: JONATAN BYLARS ODLARE. John Söderberg och Susanne Lundberg driver en kravcertif­ierad verksamhet.
 ?? Bilder: JONATAN BYLARS ?? ENTUSIAST. John Söderberg kommer från Danmark och ser det småskaliga jordbruket som ett bra komplement till det större. LANTLIG IDYLL. På parets gård produceras många ätliga grödor. På bilden syns krasse.
Bilder: JONATAN BYLARS ENTUSIAST. John Söderberg kommer från Danmark och ser det småskaliga jordbruket som ett bra komplement till det större. LANTLIG IDYLL. På parets gård produceras många ätliga grödor. På bilden syns krasse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden