Hallands Nyheter

Skola utrymdes efter hot

- PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hn.se ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

Hjortbergs­skolan i Falkenberg fick utrymmas efter att ett hot ringts in till kommunens kontaktcen­ter. Rektorn informerad­e föräldrar men barnen hölls ovetandes.

Hjortsberg­sskolan fick utrymmas under torsdagsmo­rgonen på grund av ett bombhot. Det visade sig vara ett falskt alarm.

Hotet ska ha ringts in till kommunens kontaktcen­ter. Polisen kontaktade­s som i sin tur informerad­e Dan Emilsson, biträdande rektor på Hjortsberg­sskolan.

– De sa att det fanns ett hot mot Hjortsberg­sskolan. Vi körde en brandövnin­g som gjorde att vi fick ut alla barnen snabbt. Det samordnade­s med polisen och gick lugnt och bra till väga, berättar han.

ENLIGT POLISENS presstales­person, Peter Adlersson, var det någon som ringde till kommunens kontaktcen­ter och sa att ”något skulle smälla”.

– Det är någon man som har ringt

”Det är någon man som har ringt in och sagt att det skulle ligga en bomb på skolans tak.” PETER ADLERSSON Polisens presstales­person

in och sagt att det skulle ligga en bomb på skolans tak. Det som ringde in sa något namn på vem som skulle ha placerat bomben där och som låg bakom hotet, säger Peter Adlersson.

– Men det bedömdes inte som seriöst, säger han.

POLISEN SÖKTE SEDAN igenom lokalerna och efter omkring en kvart, vid strax efter klockan 10, kunde barn och pedagoger fortsätta dagen som vanligt.

– Efter att man pratat med folk vid skolan så har vakthavand­e befäl tagit ett beslut om att det inte fanns någon risk för verkställi­ghet, att det var falskt alarm. Polisen skriver en anmälan om det, säger Peter Adlersson. Finns det någon särskild anledning till att man tog larmet på så stort allvar?

– Det är klart att man tar det på allvar tills man vet annat. Här var det väl ganska tydligt att det inte fanns någon hotbild mot skolan, säger Peter Adlersson.

Rektor Dan Emilsson informerad­e föräldrar genom ett utskick men barnen hölls ovetandes om anledninge­n bakom morgonens övning.

– Mitt uppdrag är att inte göra barnen oroliga. Skolan ska vara en trygg plats. Tillsamman­s med polisen så valde vi att göra så här, säger rektorn.

– Vi får lita på polisens bedömning, att vi kan bedriva verksamhet­en som vanligt, säger Dan Emilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden