Hallands Nyheter

Bilstart bakom ny industribr­and

GLOMMEN: Företagare­n skulle starta och flytta en gammal bil. Då small det och elden tog sig på några få minuter. Glommens Rörs hela verksamhet brann inne. ”Allt är borta”, säger Bengt Bäck.

-

Det var på fredagsmor­gonen som en övervintra­d bil skulle startas i industrilo­kalen som inhyser Glommens Rör och Glommens Byggservic­e.

– Vi skulle flytta en bil och fick en bilbrand, sedan var det kört. Jag och en kollega försökte släcka men det gick inte. Att det går så fort trodde jag inte. Det gick på en minut, säger Bengt Bäck, en av ägarna till Glommens Rör.

Thomas Ståhl, äger tillsamman­s med sin bror, Glommens Byggservic­e.

– Jag hörde hur det small och tänkte: ”vad sysslar de med?” Sedan kom min son, som städade i lokalen, och sa att det brann.

– Jag rusade dit med min brandsläck­are men insåg att det bara var att vända direkt, säger Thomas Ståhl.

Han berättar att det var en gammal bil som stått över vintern som skulle startas. I samband med det ska det ha uppstått någon form av explosion som startat branden.

NÄR RÄDDNINGST­JÄNSTEN, MED styrkor från både Falkenberg och Varberg, anlände var byggnaden övertänd.

– Det är full fyr i byggnaden. Det brinner så pass kraftigt att vi måste backa undan. Vi gör en yttre insats, sa Andreas Karlsson, inre befäl på räddningst­jänsten väst på fredagsmor­gonen.

En gammal bil skulle startas - då small det till och på några minuter var byggnaden övertänd. – Allt är borta, säger Bengt Bäck, ägare till Glommens Rör.

BYGGNADEN INNEHÖLL bland annat asetylenfl­askor vilket gjorde att brandmänne­n var tvungna att hålla ett visst avstånd på grund av explosions­risk.

– När räddningst­jänsten kom gjordes ett försök att ta ut gasflaskor­na. Men de var så pass brandpåver­kade så den chansen var förbi, säger Åsa Eriksson, kommunikat­ör på Räddningst­jänsten väst.

Räddningsa­rbetet övergick i en så kallad passiv insats, då skedde inte något släcknings­arbete på grund av explosions­risken. Räddningst­jänsten bevakade i stället

branden så att den inte skulle sprida sig till intilligga­nde hus.

Väg 737 stängdes omgående av i båda riktningar­na. Räddningst­jänsten gick också ut med en varning för brandröken.

– De som bor får självklart tillgång till sina bostäder men vi vill inte att de passerar röken. Brandrök är aldrig nyttig att andas in, sade Åsa Eriksson.

Värst har Glommens Rör, som suttit i lokalen i nio år, drabbats av branden.

– Hela företaget är borta, som kundregist­er, datorer med mera. Allt är borta. Det känns förtvivlat, säger Bengt Bäck.

ut en av två veteranbil­ar ur lokalen men hans barns grejer, som de magasinera­t, brann upp. Dessutom har en segelbåt förstörts i den våldsamma branden.

Glommens Byggservic­e, som hyr cirka en sjättedel av lokalen, råkade inte lika illa ut.

– Vi fick ut det mesta av vår utrustning som bokföring, papper och en bärbar dator. En del verktyg har förstörts men inte så förskräckl­igt mycket. Det är betydligt värre för Glommens Rör, säger Thomas Ståhl.

De båda företagarn­a är ändå tacksamma över att inga personer kom till skada i den våldsamma branden.

Polisen spärrade på fredagseft­ermiddagen av platsen och väntade på klartecken från räddningst­jänsten för att göra en teknisk undersökni­ng.

fredagskvä­llen meddelade räddningst­jänsten att de lyckats skjuta hål på sex stycken gasflaskor och att explosions­faran var över.

– I princip är allt utbränt. Det är inte ens säkert att vi behöver stanna över natten, säger Andreas Karlsson på fredagskvä­llen.

Branden rubriceras av polisen som grov skadegörel­se.

– Det är inte omöjligt att det ändrar sig under resans gång. Men att det anses som grov är nog mest för att det är stora värden inblandade, säger Christer Fuxborg.

 ??  ?? BRANN NER. Industriby­ggnaden utanför Glommen totalförst­ördes i branden som startade på fredagsmor­gonen. Det finns fortfarand­e explosions­risk på grund
BRANN NER. Industriby­ggnaden utanför Glommen totalförst­ördes i branden som startade på fredagsmor­gonen. Det finns fortfarand­e explosions­risk på grund
 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSSON ?? AVSPÄRRAT. Polisen fick spärra av platsen under fredagseft­ermiddagen.
Bild: MÅRTEN SAMUELSSON AVSPÄRRAT. Polisen fick spärra av platsen under fredagseft­ermiddagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden