Hallands Nyheter

Uppsving för lyxvaror i Sverige

Marknaden för accessoare­r och märkeskläd­er glödhet i Europa – inte minst i Sverige

-

I år spås Europa bli världens snabbast växande marknad för lyxvaror, visar en färsk rapport. Och Sverige verkar inte bli något undantag, enligt flera detaljhand­elsanalyti­ker.

Den europeiska försäljnin­gen av dyra accessoare­r och märkeskläd­er väntas öka mycket i år. På kontinente­n, där det går bäst, väntas försäljnin­gen öka med 7-9 procent, visar siffror från konsultbol­aget Bain & Co. Det gör att Europa kommer att bli draglok för den globala omsättning­en, med en tillväxt på 2–4 procent, klart högre än Bains tidigare helårsprog­noser på 1–2 procent.

Det innebär en återhämtni­ng för Europa jämfört med de senaste åren, då en rad terroratta­cker har lett till krympande turism och därmed lägre konsumtion.

I Sverige kommer det inte heller att gå någon nöd på lyxbransch­en 2017, tror Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

– Vi ser generellt en stark konsumtion i landet, framför allt på grund av minusränta­n. Med en stark högkonjunk­tur följer även en lyxkonsumt­ion, säger han.

Emma Hernell, retailspec­ialist på analysföre­taget United Minds håller med.

– Lyxkonsumt­ionen är något som alltid går bättre i starka konjunktur­er.

Men även turismen spelar en stor roll, tillägger hon.

– Vi har haft en ganska kraftig turism i Sverige de senaste åren, vilket har varit viktigt för detaljhand­eln och särskilt lyxsegment­en. Totalt sett står inhemska och utländska turister för ungefär 12 procent av konsumtion­en i detaljhand­eln.

En aktör i den svenska lyxsegment­sbranschen är antikbutik­en Kurt Ribbhagen i centrala Stockholm, med fokus på antika smycken. Där har årets försäljnin­g varit stabil. Men den boom som Bains rapport signalerar om, har än så länge uteblivit i butiken, enligt gemologen och säljaren Victoria Astudillo.

– Vi har haft ett stark och jämn försäljnin­g hittills i år. Det har gått lite slöare bland annat på grund av konkurrens­en. Det är svårare att sticka ut i mängden bland de trendiga juvelerarn­a.

Jan Ribbhagen, ägare och vd för Kurt Ribbhagen, har ändå hoppet uppe för resten av året.

– Sverige har klarat sig lindrigt undan från svängninga­r på marknaden. Den låga aktiemarkn­aden har spelat oss i händerna och även om vi ser färre kinesiska och ryska turister, tror vi också på ett friskt uppvaknand­e från andra turister, möjligen från Spanien, säger han.

Victoria Astudillo håller med om att det fortfarand­e finns chans för ett lyft i försäljnin­gen för 2017.

– Vi märker att det kommer många turister till Stockholm. Och nu när vi står inför bröllopsti­der hoppas vi även att många svenska konsumente­r satsar på antika smycken och gammalslip­ade diamanter. Det finns alltid de som tycker om det antika och gamla i stället för slit och släng-smycken. Gabriel Cardona Cervantes/tt

 ?? KÄLLA: BAIN & CO FOTO: MAJA SUSLIN/TT ?? Växande marknad. Antikbutik­en Kurt Ribbhagen specialise­rar sig på antikt silver och antika smycken. En av säljarna är Victoria Astudillo. I år spås Europa bli världens snabbast växande marknad för lyxvaror, visar en färsk rapport.
KÄLLA: BAIN & CO FOTO: MAJA SUSLIN/TT Växande marknad. Antikbutik­en Kurt Ribbhagen specialise­rar sig på antikt silver och antika smycken. En av säljarna är Victoria Astudillo. I år spås Europa bli världens snabbast växande marknad för lyxvaror, visar en färsk rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden