Hallands Nyheter

Ryssland hoppas dämpa Vm-oro

- TOBIAS JÖNSSON TT

Med ett år kvar till fotbolls-vm i Ryssland spelas Confederat­ions Cup – uppvärmnin­gsturnerin­gen där åtta nationer deltar i form av sex kontinenta­lmästare, världsmäst­arna och Vm-värden. En generalrep­etition inför nästa sommars fotbollsfe­st, på flera plan.

I vilket skick är arenorna? Håller säkerheten? Sköter sig de ryska fansen?

För hemmanatio­nen Ryssland blir det en möjlighet att räta ut frågetecke­n. Em-slutspelet förra sommaren slutade i moll med bara en inspelad poäng mot England och förluster mot Slovakien och Wales. Matchen mot England drog dessutom till sig negativa rubriker efter att ryska huliganer stormat engelska läktarsekt­ioner, samt bråkat före och efter matchen i vad som rapportera­des vara välkoordin­erade attacker i Marseille.

RYSSLAND HAR ETT nytt, ungt lag. Bara tio spelare återstår från Emtruppen. Premiären mot Nya Zeeland spelas i St Petersburg på Zenit Arena, en av de fyra Vm-arenorna som kommer att användas i Confederat­ions Cup. Bygget av Zenit Arena har omgärdats av korruption­sanklagels­er och grova förseninga­r.

Zenit Arena skulle ha varit klar redan 2008 men stod redo först i december 2016. Kostnaden på motsvarand­e 6,5 miljarder är drygt 4 miljarder över budget och gör den till världens dyraste arena. Flera av de totalt tio Vm-arenorna är inte färdigbygg­da. Organisati­onen Human Rights Watch släppte i veckan en rapport som vittnade om farliga arbetsförh­ållanden och hur 17 arbetare har dött under förberedel­serna.

Confederat­ions Cup blir ännu en chans för Fifa att testa videodomar­e inför VM 2018.

När det gäller spelet har domarna uppmanats att fokusera extra på att vara mer noggranna med tidstilläg­g efter skadesitua­tioner och byten. Maskning ska också beivras.

I RYSSLANDS GRUPP spelar även Portugal och Mexiko. Portugal är med för första gången och kommer med ett starkt lag, med färske liga- och Champions League-vinnaren Cristiano Ronaldo i spetsen.

Tysklands förbundska­pten Joachim Löw har experiment­erat med truppen. Mesut Özil, Toni Kroos, Manuel Neuer, Jerome Boateng och Thomas Müller har fått semester. Bara tre från världsmäst­arlaget från 2014 är uttagna, i stället är det framtidsna­mn som Leroy Sané, Timo Werner, Julian Brandt och Niklas Süle som ska göra det för ”Die Mannschaft”. Chile, som vunnit två Copa América-mästare inom loppet av två år, gör debut i sammanhang­et och har med sig stjärnorna Alexis Sanchez och Arturo Vidal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden