Hallands Nyheter

Oron på BB stillad – får mer resurser

SJUKHUSET: Personalen­s oroliga brev till chefer och politiker angående situatione­n på förlossnin­gen i Varberg gav effekt. Den ökade patienttil­lströmning­en möts med större resurser.

- Anna Oscarson 010-471 53 71 ∙ anna.oscarson@hn.se

Redan i januari skrev de anställda på BB i Varberg ett brev till regionpoli­tikerna i Halland där de såg flera oroväckand­e faktorer som skulle kunna äventyra patientsäk­erheten och skapa skyhög arbetsbela­stning.

BB I VARBERG är populärt och förlossnin­gstalen ökar för varje år. Patienter söker sig till Varberg från andra län, framför allt från Västra Götalandsr­egionen. Mölndals BB stängdes i maj och på BB i Varberg misstänkte de att fler patienter därför skulle söka sig söderut. Dessutom införde Sahlgrensk­a och Östra sjukhuset tidig hemgång för alla omfödersko­r med normal graviditet och förlossnin­g från den 1 februari.

I MARS HÖLLS ett möte mellan personalen, arbetsgiva­rna och politikern­a.

– Brevet hade effekt. Vi fick gehör för vår oro. Sex-sju barnmorsko­r har rekryterat­s inför sommaren och vi som tar extra pass får pengar för det. Det har gjort att vi har kunnat bemanna över sommaren, säger Maria Borgen, fackligt engagerad barnmorska i Vårdförbun­det.

MEN VERKSAMHET­EN ÄR föränderli­g och att läget just nu är under kontroll behöver inte betyda att det fortsätter så.

– I de fall det skulle bli fullt har vi fått prioriteri­ngsplaner som är förankrade hos ledningen. Vi kan i så fall bli tvungna att hänvisa till Halmstad, Borås eller Göteborg,

säger Anamaria Whitmer Jacobsson, läkare.

Sedan Mölndals BB stängde har antalet födslar ökat med 10 procent i Varberg. Det blev inte så många som först befarades.

DET SOM DÄREMOT är svårt att hinna med är de förlossnin­gsrädda kvinnorna. De så kallade Aurorasamt­alen har ökat eftersom verksamhet­en är underdimen­sionerad i Göteborg.

Sedan förra sommaren har antalet förlossnin­gsläkare halverats i Varberg. En pensionsav­gång och olika omständigh­eter ligger bakom. Hyrläkare tas in över sommaren men till hösten kvarstår behovet.

Den 15 maj öppnades en filial i Kungsbacka, en Bb-mottagning som ska avlasta Varberg.

– Den har fått bra utfall. Patienter som kommer från Göteborg och norra Halland kan åka dit för att göra Pku-testet som ska göras 48 timmar efter förlossnin­gen. Annars kanske de tänker att de stannar kvar på BB för att slippa åka fram och tillbaka, säger Maria Borgen.

– ATT DE har lyssnat på oss visar att vi har en arbetsgiva­re som bryr sig om oss anställda. Så har det inte varit på tidigare arbetsplat­ser där jag har arbetat, fortsätter hon.

 ??  ?? NYFÖDD. Casper Hammarstig är bara sex timmar när han får posera för tidningen. Familjen kommer från Falkenberg. deras tidigare oro.
NYFÖDD. Casper Hammarstig är bara sex timmar när han får posera för tidningen. Familjen kommer från Falkenberg. deras tidigare oro.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? Barnmorska­n Maria Borgen och läkaren Anamaria Whitmer Jacobsson är lättade över att arbetsledn­ingen lyssnat på
Bild: ANNIKA KARLBOM Barnmorska­n Maria Borgen och läkaren Anamaria Whitmer Jacobsson är lättade över att arbetsledn­ingen lyssnat på
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden