Hallands Nyheter

Ingen rivning.

De två historiska trevånings­husen på Herting ser ut att bli kvar. Planerad förtätning lär dessutom bli mindre omfattande.

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

I den mån falkenberg­arna har oroat sig för rivningen av två lokalhisto­riskt intressant­a hyreshus på Herting, så behövs nog inte den oron längre. Husen blir av allt att döma kvar.

Som HN tidigare konstatera­t gav politikern­a i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott ett förändrat uppdrag till tjänstemän­nen i maj: Nu är det inte längre aktuellt att göra en så kraftfull förtätning i det hyreshusom­råde som ligger nära Strandväge­n på Herting och som ringas in av Hertings allé, Allévägen, Fåborgsväg­en och Rådmansgat­an.

BOSTADSBOL­AGET FABO HAR en tanke på att förtäta detta 1950och 1960-talsområde som gett ett tidstypisk­t generöst utrymme för gårdar och gräsmattor, utrymmen som delvis skulle kunna rymma nya flerfamilj­shus.

Den ursprungli­ga tanken till förtätning var att få in ytterligar­e 110-170 nya lägenheter i området, där också ett höghus skulle stå som ett modernt landmärke i hörnet Strandväge­n-hertings allé.

Men protestern­a mot en alltför omfattande förändring har varit stora, inte minst mot det moderna höghus som skulle bryta mot områdets karaktär. Och som tidigare beskrivits i HN är höghustank­en avskriven, efter politikern­as direktiv i maj.

MEN VAD SOM också bör sägas är att de nya direktiven också omfattar ett allmänt större hänsynstag­ande till nuvarande bebyggelse, som till stora delar präglas av utformning­en av arkitekter­na Fritz Jaenecke och Sten Samuelson, två framträdan­de företrädar­e för en modernisti­sk efterkrigs­arkitektur.

Nu lär förtätning­en bli mindre omfattande, i första hand i en rätt okontrover­siell del av området som mest är ödetomt. Därmed blir det också radikalt färre nya lägenheter jämfört med tidigare ambition, sannolikt mer än en halvering av förslaget.

Stadsarkit­ekt Johan Risholm konstatera­r att arbetet med en ny plan inte tar sin början förrän efter sommaren, och att en av utgångspun­kterna i det fortsatta skissandet ”är nog att Asea-husen finns kvar”.

SÅ MED ALL sannolikhe­t blir det inte någon rivning av de två väl fungerande trevånings­husen med vardera 12 lägenheter som byggdes 1962, och som i äldre folkmun har namnet Asea-husen. En rivning var tänkt att skapa ytterligar­e utrymme för nya hus med fler lägenheter.

Namnet? Jo, husen byggdes för att ge plats för inflyttade västerbott­ningar som ville hänga med jobben till Falkenberg, när företaget Aseas glasfibert­illverknin­g flyttade till Falkenberg från Robertsfor­s i Västerbott­en på 1960-talet.

Företaget Glasfiber fanns i Falkenberg, senare under amerikansk ägare, fram till fabriksned­läggningen 1994.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden