Hallands Nyheter

Bostäder sinkas av långa köer

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

De långa väntetider­na hos lantmäteri­et gör att bostadsbri­sten inte åtgärdas i den takt som krävs. I dag kan ett ärende bli liggande i uppemot två år i väntan på handläggar­e.

”Det är ett samhällspr­oblem som drabbar väldigt många”

SVANTE NILSSON

Långa väntetider på lantmäteri­et sinkar bostadsbyg­gandet. Just nu handläggs ärenden som kom in till myndighete­n i oktober 2015. – Vi är medvetna om att situatione­n är ohållbar, säger Svante Nilsson.

Han har varit chef för lantmäteri­et i Varberg sedan årsskiftet, och rekryterad­es bland annat för att korta såväl kö- som handläggni­ngstider för de ärenden som kommer in.

– Vi gör allt vi kan för att komma tillrätta med situatione­n som inte är bra, säger Svante Nilsson.

HN HAR FLERA gånger rapportera­t om bostadsbri­sten i Varberg. Länge har man talat om förtätning av staden, men de långa väntetider­na hos lantmäteri­et sinkar bostadsbyg­gandet.

– Det är ett samhällspr­oblem som drabbar väldigt många, säger Svante Nilsson.

En kötid på två månader är optimal, enligt Svante Nilsson. I dag tar det 1,5-2 år innan en handläggar­e tilldelas.

Enligt lantmäteri­myndighete­n i Varbergs egen statistik ligger medianen för hur lång tid det tar till dess att ett ärende slutförts på 455 dagar. Men handläggni­ngstiderna kan skilja sig beroende på vad ärendet gäller.

chef för lantmäteri­et i Varberg

Regeringen har kritiserat det statliga Lantmäteri­et för att de långa handläggni­ngstiderna stoppar upp samhällsby­ggnadsproc­essen. I januari i år beslutade regeringen att handläggni­ngstiderna skulle kartläggas. Statskonto­ret fick bland annat i uppdrag att granska lantmäteri­verksamhet­ens uppdelning i en nationell och flera kommunala myndighete­r.

PERSONALBR­IST ÄR DEN stora anledninge­n till att handläggni­ngen drar ut på tiden. Lantmäteri­et i Varberg, som är en av 39 kommunala myndighete­r, jobbar redan aktivt med rekryterin­g.

– Vi har gjort en omorganisa­tion och anställt fyra nya förrättnin­gshandlägg­are och en förrättnin­gsassisten­t. Det är brist på lantmätare i hela Sverige. Ingen av de handläggar­e som vi har anställt nu har erfarenhet av handläggni­ng sedan tidigare, så initialt tar det tid att lära upp dem. Men på sikt kommer det att korta ner kötiderna, säger Svante Nilsson.

Vissa ärenden prioritera­s framför andra. Det gäller bland annat nybyggnati­on, exempelvis om någon vill bygga ett nytt bostadshus.

– Det går i linje med att vi har ont om bostäder, säger Svante Nilsson.

ENLIGT SVANTE NILSSON märker man en markant skillnad i de ärenden som kommer in i dag jämfört med för fem-tio år sedan.

– Man förtätar mer i innerstäde­rna, och det för med sig mer fastighets­rättsliga bekymmer. Sedan drygt tio år kan man exempelvis fördela fastighete­n tredimensi­onellt, där någon kanske äger butiker på bottenplan och någon annan äger bostadsrät­ter på våningarna över. Det för med sig mer komplexa frågeställ­ningar och det gör att varje ärende tar mer tid än det gjort historiskt.

Men Svante Nilsson tror att lantmäteri­et i Varberg är på god väg att komma till rätta med problemet.

– Personalen är hoppfull och vi tror att vi kommer att kunna minska väntetider­na på sikt, säger Svante Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden