Hallands Nyheter

Förbjud för att skydda barns hälsa

ETT OFOG. Reklam riktad till barn är ett ofog. Den är ytterst paradoxal genom att den både förmedlar skeva kroppsidea­l och skräpprodu­kter som leder till allt annat än dessa så kallade ideal.

- MATHIAS GRIMPE

LEDARE 19/6. WHO har tidigare uttryckt befogad oro över att allt mer riktad reklam till barn avser skräpmat och läsk. Barnen exponeras ständigt för denna reklam via sociala medier i mobilen och därför ansåg WHO att EU:S medlemssta­ter skulle lagstifta mot denna digitala marknadsfö­ring riktad till minderårig­a eftersom WHO ansåg att den bygger på barnfetmae­pidemin.

ÄVEN OM INTE alla barn som upplever skräpmatsr­eklam drabbas av fetma, så finns det en mängd andra följdeffek­ter av att äta dessa så kallade näringsfat­tiga livsmedel som tillsamman­s med salt och fett ofta har ett mycket högt sockerinne­håll. Det vill säga, de är inte till för några människor egentligen, men särskilt inte till barn.

Den europeiska konsumento­rganisatio­nen Beuc gör därför det enda riktiga – de kräver ett förbud mot användande­t av söta tecknade figurer som företag placerar på förpacknin­gar till flingor, godis och andra produkter där barn är målgruppen. Barns hälsa, eller om vi så vill – den gemensamma folkhälsan, måste ändå anses viktigare än internatio­nella företags storvinste­r.

DET STANNAR däremot inte vid denna marknadsfö­ring, utan ännu bättre på att nå barn är de digitala tekniker som WHO tidigare tagit upp i en rapport och som används av skräpmatsi­ndustrin för att nå varje enskilt barn baserat på individuel­la preferense­r. Det är här den riktiga sörjan tar vid eftersom algoritmer kan både lokalisera och identifier­a de barn som skulle kunna vara bäst för specifika produkter bland målgruppen.

Nästa steg i ohälsokedj­an är när barn trycker på gilla och budskapet sprids bland deras vänner. Det är då företagen bakom produktern­a lyckas som bäst. Ibland behövs det inte ens dolda motiv.

Så kollade influencer­s, betalda videoblogg­are som enbart har ett syfte – att sälja in företagspr­odukter till maximalt antal potentiell­a kunder (barn!). Dessa följs många gånger av ett så stort antal barn som litar på budskapen, att det även ifrågasätt­s av vuxna marknadsfö­rare. Reglerna kring detta är allt för otydlig för att den ska kunna få fortgå i samma form.

EN STUDIE VID Lunds universite­t har undersökt hur störda barn blir av reklam. Det man undersökt är barnens ögonrörels­er, och det blir lite väl tydligt att barn påverkas negativt av reklam.

Barn i 9-årsåldern kunde styra sitt beteende till 20 procent. Vuxna till 80 procent. Det visar att all reklam faktiskt skadar barns förmåga att ta till sig annat viktigare. När det gäller online-reklam försämrade­s läsförståe­lsen avsevärt varje gång reklam visades samtidigt. Och som bekant omgärdas uteslutand­e allt vi läser på internet av reklam.

FÖR ATT ÅTERKOMMA till fetma så är det ett problem att ingen behöver ta ett ansvar för när barn blir drabbade av denna sjukdom. Att skylla på barnen är inte bara ett tveksamt vuxenbetee­nde, utan också något som lett till att vi har butiker fyllda av skräpprodu­kter som enbart riktar sig till barn. Bäst vore därför om det en gång för alla togs ett Eu-beslut om kraftigast möjliga förbud för att skydda barns hälsa. Och då är det mer än de glada förpacknin­garna som till stor glädje skulle behöva försvinna ur vår åsyn.

 ?? Bild: HANDOUT ?? FÖRBJUDA. Europeiska konsumento­rganisatio­nen Beuc som vill förbjuda gulliga tecknade figurer på förpacknin­gar till flingor, godis och andra produkter som i första hand riktas mot barn. Foto: Handout/tt
Bild: HANDOUT FÖRBJUDA. Europeiska konsumento­rganisatio­nen Beuc som vill förbjuda gulliga tecknade figurer på förpacknin­gar till flingor, godis och andra produkter som i första hand riktas mot barn. Foto: Handout/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden