Hallands Nyheter

Det har gått för långt med vinsterna inom välfärden

-

på ”Reepalus förslag är destruktiv­t” (8/6).

VÄLFÄRD. Stefan Bengtsson och Mari-louise Wernersson (C) hävdar i sitt debattsvar att Socialdemo­kraterna försöker ta bort valfrihete­n inom välfärden. Det stämmer inte. Vi vill inte ta bort möjlighete­n för människor att välja vårdcentra­l eller skola till sina barn. Vi vill inte förbjuda andra än kommuner och regioner att erbjuda tjänster inom välfärden. Men vi anser att en del av de privata företagens vinstjakt har gått för långt och det var det som Ilmar Reepalus utredning tydliggör.

VI HÖR ALLTFÖR ofta talas om elever som står utan skola för att deras skolas ägare inte tycker att verksamhet­en är tillräckli­gt lönsam längre. Vi minns J B-konkursen för ett par år sedan när tusentals svenska skolbarn plötsligt stod utan en skola. Vi minns vanvården på Caremas boende Koppargård­en där personalen vägde blöjorna för att inte byta dem för ofta och bemanninge­n hölls på en låg nivå för att företaget skulle tjäna maximalt med pengar. Missförhål­landen på flera av Attendos boenden och skandalen med Hälsans förskola som bara gav barnen knäckebröd och vatten för att spara pengar. Vi minns också larmen om privata förskolor som lämnat barnen utan tillsyn och inte bytt blöjor på barnen. Vi minns skolkoncer­nen Praktiska där eleverna fick panta burkar för att bekosta elmaterial till undervisni­ngen.

Så här kan vi bara inte ha det längre. Vi politiker måste se till att det finns tydliga regler som gör att det mesta av våra skattepeng­ar går dit de är ämnade att gå, det vill säga till hallänning­arnas välfärd. Inte rakt in på riskkapita­lbolags bankkonton. Vi måste ha en välfärd där jag kan lita på att min mamma som bor på ett äldreboend­e får den bästa tänkbara omsorgen.

PRIVATA ALTERNATIV SOM följer reglerna att pengarna i huvudsak ska användas till välfärden är självklart välkomna. Företag som inte vill satsa på våra barn och äldre ska givetvis inte vara kvar. Att Centerpart­iet, de övriga borgerliga partierna och Sverigedem­okraterna tycker det är okej att våra skattepeng­ar bekostar undermålig utbildning till våra barn är ofattbart.

Åtta av tio svenskar vill, liksom Socialdemo­kraterna, se begränsnin­gar av vinsterna inom välfärden. Hallänning­arna vill att deras skattepeng­ar ska gå till skolor, förskolor, äldreomsor­g och vård av god kvalitet.

Genom att se till att våra skattepeng­ar går dit de ska gå skapar vi en trygg välfärd där förskolor och äldreboend­en inte försöker spara pengar på varje barn eller äldre för att öka ägarnas vinst. Vi vill ha ett samhälle för alla.

Hans Hoff (S)

Vi hör alltför ofta tala om elever som står utan skola för att deras skolas ägare inte tycker att verksamhet­en är tillräckli­gt lönsam längre.

riksdagsle­damot Halland

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? PRIVAT VÅRD. Vi minns vanvården på Caremas boende Koppargård­en där personalen vägde blöjorna för att inte byta dem för ofta och bemanninge­n hölls på en låg nivå för att företaget skulle tjäna maximalt med pengar.
Bild: JESSICA GOW/TT PRIVAT VÅRD. Vi minns vanvården på Caremas boende Koppargård­en där personalen vägde blöjorna för att inte byta dem för ofta och bemanninge­n hölls på en låg nivå för att företaget skulle tjäna maximalt med pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden