Hallands Nyheter

Inget är otydligt i Svenska kyrkan

-

på ”Svenska kyrkan behöver bli mer tydlig” (2/6) KYRKAN. Ett antal företrädar­e för Sverigedem­okraterna bekymrar sig för en allt mer otydlig Svenska kyrkan, att såväl samhälle som kyrka har omvandlats och blivit mer otydlig i sin kristna identitet. Det finns ingenting som är otydligt i Svenska kyrkan – budskapet är glasklart. Vad Sverigedem­okraternas egentliga avsikt med sitt engagemang är, det är betydligt mer grumligt och oklart.

Ni skriver om att det finns en osäkerhet vad kyrkan står för och att dess aktivitete­r har fel fokus. Centerpart­iet vill inte se en likriktad kyrka som måste uttrycka sig och tänka likadant. Vi ser kyrkoordni­ngen som ett ramverk att förhålla sig till och att det är i den lokala församling­en där den kristna identitete­n får sin gestalt i dop, nattvard och i kärleksbud­et – den gyllene regeln. Det viktigaste inte är alltid vad vi säger utan faktiskt vad vi gör gentemot varandra.

VI VILL SE en kyrka som står för öppenhet, i motsats till slutenhet och som har mod att föra ekumeniska samtal och religionsd­ialog. Vårt mål är att försöka förstå. Inte att övertyga och förändra den andre utan att samarbeta, se olikheter och skillnader. Det tror vi leder till ökad förståelse och att det finns mer som förenar mellan religioner och människor än skiljer oss åt. Vi respektera­r andras tro och övertygels­e, även Sverigedem­okraternas så länge respekten är ömsesidig.

IDENTITET ÄR DET som gör att man är den man är oavsett kön, ålder, etnicitet, funktionsh­inder eller sexuell identitet. Vi ser däremot inte de farhågor som SD gör genom sina värdekonse­rvativa glasögon. Centerpart­iet verkar i och för Svenska kyrkan med framtidstr­o, hopp och stor optimism till kyrkan och den enskilda människan.

Camilla W Heurén (C)

Harplinge Gunilla Franzén (C)

Tölö Stig Agnåker (c)

Falkenberg Helén Andersson (C)

Grimmared Annalena Emilsson (C)

Veinge Anna Roos (C)

Långaryd

 ?? Bild: LEIF R JANSSON/TT ?? ÖPPENHET. Vi vill se en kyrka som står för öppenhet, i motsats till slutenhet och som har mod att föra ekumeniska samtal och religionsd­ialog.
Bild: LEIF R JANSSON/TT ÖPPENHET. Vi vill se en kyrka som står för öppenhet, i motsats till slutenhet och som har mod att föra ekumeniska samtal och religionsd­ialog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden