Hallands Nyheter

Vad ska hända med Åkaren?

-

VARBERG. Förra året sattes rekord i utförsäljn­ing av allmännytt­an i vårt land. Hela 14 800 lägenheter såldes ut till profithung­rande bostadskap­italister. En sorglig toppnoteri­ng. I stället för att bygga fler kommunala hyreslägen­heter, säljer man ut dem man har. Det har skapat ett klasssegre­gerat boende och en enorm bostadsbri­st. Varberg är inget undantag. Utförsäljn­ingarna av gemensam egendom tuffar på och då måste man också ställa frågan: Vad ska hända med Åkaren? Att Åkaren säljs står klart. Men blir det till Varbergs Bostads AB eller blir det till privata hyreskapit­alister?

Risken oavsett ny ägare, är att renovering/nybyggnati­on på Åkaren resulterar i ännu fler bostadsrät­ter och möjligen en och annan insprängd (svindyr) hyresrätt. Så fortsätter människor med arbetarink­omster att sparkas ut från stan, de får bo nån annanstans, oklart var.

Om försäljnin­gen är alla partier i nuvarande fullmäktig­e överens, som jag förstått det rätt. Från höger till ”vänster” – resultatet blir detsamma: boendesegr­egationen fortsätter och tilltar i vår stad. Förlorarna är Varbergs arbetarkla­ss. Vi i (K) tycker det är självklart att hyresgäste­rna på Åkaren skall erbjudas ordentliga kontrakt och att nuvarande hyresnivå bibehålls. Att kommunen ska bygga billiga hyresrätte­r, att Varbergs Bostads AB ombildas till icke vinstdriva­nde stiftelse, att kommunen startar ett kommunal byggbolag. Då kan vi både förvalta och bygga utan vinstkrav, för behoven, inte för vinsten.

Det behövs ett nytt, rött arbetaralt­ernativ som förmår stå upp för den lilla människans möjlighete­r till bra boende, jobb och trygg tillvaro.

Bengt Johansson

Kommunisti­ska Partiet Varberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden