Hallands Nyheter

Omflyttnin­g bland lärare ger vakanser

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

”Generellt sett kan jag konstatera att det är en större rörlighet nu än tidigare, men det betyder ju inte bara att lärare lämnar skolor i Falkenberg, det är ju flera som väljer att börja arbeta här”

FREDRIC HILLERTZ

Pensionsav­gångar, lärare som väljer att arbeta närmare sin hemort och löneökning i annan kommun bidrar till lärarbrist.

En av de skolor i kommunen som står med vakanser i nuläget är Tullbrosko­lan. Rektor Ulf Nyborg har rekryterat sju nya lärare inför hösten, men fortfarand­e finns det två vakanta tjänster.

– Det är fler än vad det brukar vara såhär års, säger Ulf Nyborg.

– Vi har sökanden som är behöriga så jag har hoppfull inför hösten.

Nio lärare slutade av olika anledninga­r vid vårtermins­slutet.

– Dels hade vi flera pensionsav­gångar, någon valde att arbeta i orten han bor på och någon bytte till en annan kommun och fick upp sin lön betydligt.

Bodil Samuelsson är rektor på Apelskolan­s område och har ansvar även för Ätranskola­n och skolan i Älvsered.

– Vi har haft en vakans på Älvseredss­kolan länge och har svårt att rekrytera. På Apelskolan har vi två vakanser, men vi har intervjuer på gång och jag har gott hopp om full besättning till hösten. Två lärare slutade vid terminsslu­tet, av personliga skäl, säger Bodil Samuelsson.

Vakanserna gäller en lärare i idrott och en i engelska och svenska.

MORUPS FRISKOLA HAR sexlärartj­änster plus fritidsper­sonal. Cecilia Eliasson sitter i skolans styrelse och har inte hört att någon skulle vara på väg att sluta.

– Vi har haft samma personal sedan friskolan startade år 2002.

vice ordförande för Lärarförbu­ndet i Falkenberg

Fredric Hillertz, vice ordförande för Lärarförbu­ndet i Falkenberg tycker att läget inför hösten är ungefär som det brukar vara.

– DET ÄR in alla fall inte sämre än tidigare år. Generellt sett kan jag konstatera att det är en större rörlighet nu än tidigare, men det betyder ju inte bara att lärare lämnar skolor i Falkenberg, det är ju flera som väljer att börja arbeta här.

Finns det något man kan göra för att få lärare att stanna?

– Lite lagom omflyttnin­g kan vara bra, det kan befrukta verksamhet­en med nya tankar och idéer. Samtidigt är ju kontinuite­ten viktig. Om flera lärare i ett och samma arbetslag slutar samtidigt blir det ju inte bra.

Varför är det större rotation på lärare nu än tidigare?

– Jag tror att de som är missnöjda med sin löneutveck­ling tar chansen att flytta på sig. Den som redan har en hög lön har svårt att förhandla upp den nämnvärt och blir kanske kvar på sin skola.

Hur mycket kan man höja sin lön genom att byta arbetsgiva­re?

– Jag vet inte, men jag hör ju rykten 4 000-5 000 kronor i månaden, men det kan jag inte bekräfta. Generellt ligger snittlöner­na i Halland väldigt jämnt. Förra året hade en grundlärar­e i årskurs 4–9 i Falkenberg 33 800 kronor, i Halmstad var den 34 500 kronor och i Varberg 33 700 kronor.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SOM VANLIGT. Fredric Hillertz, vice ordförande för Lärarförbu­ndet i Falkenberg tycker att läget inför hösten är ungefär som det brukar vara.
Bild: OLA FOLKESSON SOM VANLIGT. Fredric Hillertz, vice ordförande för Lärarförbu­ndet i Falkenberg tycker att läget inför hösten är ungefär som det brukar vara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden