Hallands Nyheter

Ojala söker mer än bara spåråkande­t

GRATTIS: SKIDÅKNING PÅ FLERA PLAN

-

Full rulle de luxe. Så beskriver Vinterstud­ions längdskide­xpert Johanna Ojala sin tillvaro. Den är föränderli­g, med idrotten, naturen och nyfikenhet­en i centrum.

Det är extra mycket full rulle just nu och det beror på nytillskot­tet i familjen – en hundvalp – men i Johanna Ojalas vardag är det oftast något på gång. Jobbet i SVT:S studio är den synliga delen, sedan föreläser hon och frilansar som tränare och idrottskon­sult med både elitåkare och fritidsmot­ionärer som uppdragsgi­vare.

Hemma kretsar livet kring den tvååriga dottern och det nya huset som hon och sambon Cristian håller på att färdigstäl­la. Tomten de köpt ligger i byn Undersåker, och det första de byggde var en ”lillstuga” på 25 kvadratmet­er som hem för familjen medan det framtida boningshus­et växer fram.

JUST NU ÄR det mycket dörrhandta­g och badrumskom­moder i huvudet, berättar hon. Men också skidor – förstås. Det är ingen slump att hon bosatt sig med närhet till sjöar, isar, snö och fjäll. Hon är uppvuxen i Ånge med föräldrar som båda är före detta tävlingsåk­are på längdskido­r. Alla aktivitete­r uppmuntrad­es i familjen och Johanna ägnade sig liksom sin bror och syster åt många olika idrotter. Men skidåkning­en engagerade hela familjen.

– Farsan vallade skidor och morsan skötte uppvärmnin­g, träning och matsäcken och allt när vi åkte på tävlingar, säger hon.

På höstarna brukade de ställa en husvagn i Bruksvalla­rna i Funäsdalen, som kom till flitig användning fram till vårkanten varje år.

– Vi åkte fram och tillbaka med en stor vit hund, tre ungar, och massvis med skidor och packning upp till fjälls på loven, säger Johanna Ojala och skrattar.

– Det var mycket lek på skidor när vi var små. Det glömmer framför allt föräldrar och tränare i dag, att leka. Det ska vara så – ursäkta språket – jävla allvarligt redan från början. Det är skrämmande, och det gynnar inte en framtida elitidrott­skarriär att specialise­ra sig för tidigt. Jag och mina syskon hade verkligen lek i idrotten, och det gjorde också att vi klarade oss ganska bra när vi åkte skidor.

TROTS ATT HON tog sig en bit i elitkarriä­ren så lade Johanna Ojala tävlandet på hyllan strax efter 20. Hon sökte till Gymnastik- och Idrottshög­skolan och bestämde sig för att bli tränare. Hon arbetade på skidgymnas­ium i Torsby och Östersund och blev sedan tränare på seniorelit­nivå i Thomas Alsgaards team i Norge. Där tränade hon bland annat den brittiska åkaren Andrew Musgrave som gjorde stora framsteg under hennes coachning (han kom fyra på Vm-femmilen i Lahtis i år).

Flera gånger återkommer hon till nyfikenhet­en som drivkraft i tränaryrke­t.

– Det är lite av ett detektivar­bete att testa någon och komma fram till: vad funkar för dig, vad svarar du på, du och din kropp? Alla individer är olika och det är spännande att hitta anpassning­ar för var och en.

Detsamma gäller för arbetet som tv-kommentato­r. Nyfikenhet, kunskap och viljan att utvecklas ligger till grund. Är det svårt med den dubbla rollen när du har tränat vissa åkare i en tävling du kommentera­r i tv?

– Nej, inte egentligen. Jag särskiljer de där två, och lägger upp vårt snack i studion efter vad som är intressant för den svenska tv-tittaren, vem som har pallplats och så vidare. Men vid sidan av gläds man ju med åkarna och framför allt när man får möta dem efter tävlingen.

ATT TRÄNA EN representa­nt för en så liten skidnation som Storbritan­nien gav mersmak – hon skulle gärna bidra till att försöka öka antalet nationalit­eter som slåss om medaljerna eftersom hon tror att det skulle gynna skidsporte­n. Men Johanna Ojala sökte också jobbet som

 ?? Bild: ROBERT HENRIKSSON/TT ?? I NATUREN. Vinterstud­ions expert Johanna Ojala föreläser och frilansar som tränare och idrottskon­sult med både elitåkare och fritidsmot­ionärer som uppdragsgi­vare.
Bild: ROBERT HENRIKSSON/TT I NATUREN. Vinterstud­ions expert Johanna Ojala föreläser och frilansar som tränare och idrottskon­sult med både elitåkare och fritidsmot­ionärer som uppdragsgi­vare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden