Hallands Nyheter

Lite om: Johanna Ojala

- MALIN EIJDE/TT

Fyller: 35 år den 20 juni. Gör: Tränare och föreläsare inom längdskidå­kning, sedan 2013 studioexpe­rt i ”Vinterstud­ion” i SVT. Blev den första kvinnan att vinna Kristallen som ”Årets sportprofi­l” 2016. * Bor: I ett litet egenbyggt hus i Undersåker nära Åre.

* Familj: Sambon Cristian Wiesner och en tvåårig dotter, samt en hundvalp.

* Så firar jag födelsedag­en: ”Jag är en väldigt dålig firare måste jag erkänna. Men jag bakar väl något och bjuder in den släkt och familj som bor här i Åre. Förmodlige­n blir det glass- och marängtårt­a för det är min specialite­t.” * Om att fylla 35: ”Förhoppnin­gsvis ett år klokare!” * Favorithem­masyssla: ”I alla fall på vintern är det att få tända upp i kaminen och titta på fjällen. Det är största behållning­en med platsen vi bor på.” * Lyssnar på just nu: ”Förut var jag väldigt sökande och det var min stora grej att hitta ny musik. Men det har jag lagt av med de senaste åren. För att vara helt ärlig blir det väldigt mycket Mora Träsk just nu tack vare min dotter.” * Så rensar jag tankarna: ”Tar mig ut i skog och mark eller på fjället.” * Okänd talang: Mellan 2005 och 2008 turnerade hon som basist med Ånge-bandet The Grand Opening. De låg på tyskt bolag och gjorde två skivor under tiden. norsk landslagst­ränare – det gick i slutändan till en norrman – och Sverige är förstås också intressant. Framtiden är, som det heter, ett oskrivet kort.

Men snart har de ett nytt hus att flytta in i, och hon bor med storslagen natur utanför knuten. Att se fjällen från köksfönstr­et ger livskvalit­et och hon åker gärna skidor i alla dess former när hon är ledig. Eftersom det blir så mycket längdåknin­g på jobbet går hon gärna på tur, ”planlöst” i skogen utan att följa de preparerad­e spåren, när hon ska koppla av hemma.

– Tidigare var det mer ”träna, träna, träna, bli bra, utvecklas” när jag åkte. Men ju mer tid som går sedan jag slutade med elitåkning­en, desto mer handlar upplevelse­n om att ta sig ut i terrängen och landskapet. Jag söker andra saker än spåråkande­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden