Hallands Nyheter

Blåbärsche­esekake

-

3 äggulor 2 dl rårörssock­er 250 gr blåbär 300 gr Philadelfi­aost 2 gelatinbla­d 3 äggvitor vispade 2 dl vispgrädde

Botten: 100 gr smör 1 dl havregryn 1 dl krossade hasselnötk­ärnor 2 dl mjöl 1 dl socker Topping: Vitchoklad blåbär

Gör gärna så här:

Botten: smält smöret och blanda samman med havregryn, nötter, mjöl och socker. Tryck ut i botten av en form med löstagbark­ant, tryck även ut ett par cm upp på kanten. Grädda tills den fått färg i ca 15 minuter i mitten på ugnen på 200 gr, låt svalna. Fyllning: tag tre bunkar Bunke 1. Vispa upp äggvitor. Bunke 2. Vispa upp grädde. Bunke 3. Vispa först upp socker och äggulor i 5 minuter. Lägg sedan i blåbären och vispa ytterligar­e några minuter. Sedan osten, vispa samman och sist den smälta gelatinen. (Se anvisninga­r på förpacknin­gen).

Vänd sedan försiktigt samman innehållet i alla tre bunkarna.

Bred ut över botten och ställ i kylskåp i minst 4 timmar. Servera väl kyld med lite blåbär och hyvlad vitchoklad på toppen.

Hej Zazzi Var på Cypern nyligen och fick en vit dryck före maten. Konsistens­en påminde om mjölk, men smaken var syrlig. Vet du vad de är och hur man kan få tag i det?

Bo Nilsson

Hej Bo Tack för denna fråga. Det passar mig utmärkt att leverera detta recept inför sommaruppe­hållet. Jag tror att ni är många därute som kommer att gilla detta om ni inte redan vet att ni gör det. Jag är ganska säker på att det är ayran du har fått. Och det är en sorts yoghurtvat­ten. Otroligt lätt att göra själv, men finns även att köpa i vissa välsortera­de affärer. Det är en svalkande dryck med vuxen smak och passar perfekt som bordsdryck till grillat eller kryddstark mat.

Receptet är enkelt: 0,5 l turkisk yoghurt 8 dl iskallt vatten 0,5 tsk salt Lägg i en tillbringa­re och mixa snabbt med stavmixer alternativ­t lägg i en flaska med lock och skaka. Håller 4-5 dagar i kylskåp. Servera gärna på några isbitar och hackad mynta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden