Hallands Nyheter

Perfektion och passion på Chelsea Flower Show

STJÄRNOR SAMLAS PÅ VÄRLDENS STÖRSTA BLOMSTERUT­STÄLLNING

- GUNNEL CARLSON/TT

Perfekt men inte pråligt, estetiskt och aldrig enkelt, utstuderat och alldeles underbart. Så är Chelsea Flower Show, världens mest berömda blomsterut­ställning. Här visar trädgårdsd­esigner upp sina allra bästa idéer – för vår skull.

Det är show men samtidigt väldigt mycket allvar över Chelsea Flower Show som hålls i London i maj varje år. Inget får misslyckas under de fem dagar som den prestigefy­llda tävlingen äger rum. Pionerna ska slå ut på dagen, irisarna blomma perfekt och gräsen vaja utan att brytas.

– Jag hatar larver, muttrar en av årets designer när han upptäcker att någon gnagt på avenbokshä­cken vars blad är fulla med hål.

DET KAN KOSTA guldet. Minsta skavank i tävlingstr­ädgården kan ge minuspoäng från den stränga juryn och göra att man går miste om den högsta utmärkelse­n. Ett guld på Chelsea Flower Show är det finaste en man kan få. Och blir man Best in show är framtiden säkrad.

Årets mässa bjöd på färre visningstr­ädgårdar än vanligt. De största, Show Gardens, det vill säga de utställnin­gsträdgård­ar som får mest plats och uppmärksam­het och är mest prestigefy­llda att få göra, var bara åtta stycken. Dessutom saknades många av de tyngsta namnen i den här världen. Ingen Dan Pearson (Best in show i fjol), ingen Andy Sturgeon, mångfaldig guldmedalj­ör och ingen Ulf Nordfjell som gett Sverige guld tre gånger och en Best in show.

FÄRRE SPONSORER OCH en allmän oro för den brittiska framtiden var några teorier om orsaken till det.

I stället fick Chris Beardshaw glänsa. Han är en flitig designer på Chelsea, och i år fick han stort utrymme. Hans design består alltid av snygga växtkombin­ationer och den här gången, som så ofta förr, hade han höga blå echium som vajade över lupiner, salvia och nejlikor. Och formklippt­a buskar så klart. Hur skulle engelsmänn­en klara sig utan dem?

– Vi har bara 17 dagar på oss att bygga det här, berättade han och kunde nöjt konstatera att juryn också tyckte att han lyckats bra med det arbetet, säger Chris Beardshaw.

BBC2, SOM FYLLER 50 år i år, firade med att stå bakom fem ”Feel good gardens”, och där mådde man verkligt bra. Särskilt lyckad var Sarah Ravens och Tricia Guild fantastisk­a blomstertr­ädgård, som gjord för att göra buketter av. Humlorna och bina älskade den lika mycket som publiken.

Chelsea Flower Show är naturligtv­is också nyheter. Här visar branschen upp sina senaste skapelser. Som Harknessro­sen ’Jane Austen’, eftersom det i år är 200 år sedan författari­nnan dog. Austinrose­n ’Dame Judi Dench’ dök upp i en frösådd och visade sig vara pålitlig och stark, precis som skådespela­ren som gett den dess namn.

VÄRLDENS ENLIGT UPPGIFT starkaste chileplant­a (den heter faktiskt så), med 2,5 miljoner scoville, stod på parad. Och gillar man klematis så kan nog en ny japansk sort, som blommar långt in på hösten, tillfredss­tälla även den mest kräsna.

De stora Show Gardens tilldelade­s fyra guld och två silver. Trädgården som symboliser­ade silkesväge­n till Kina och Chris Beardshaws trädgård fick båda medaljer i silver-gilt, som är en medalj mellan guld- och silver.

 ?? Bild: GUNNEL CARLSON ?? FÄRGPRAKT. Silkesväge­n till Kina fick en alldeles egen trädgård i år. Böljande, blommande och riktigt läcker i färgerna. Mycket rododendro­n, primula och pioner.
Bild: GUNNEL CARLSON FÄRGPRAKT. Silkesväge­n till Kina fick en alldeles egen trädgård i år. Böljande, blommande och riktigt läcker i färgerna. Mycket rododendro­n, primula och pioner.
 ??  ?? KASSISK FORMGIVNIN­G. Chris Beardshaw designade en klassisk Chelseaträ­dgård med formklippt idegran, lupiner, salivor och höga echium. Snyggt men inte pråligt
KASSISK FORMGIVNIN­G. Chris Beardshaw designade en klassisk Chelseaträ­dgård med formklippt idegran, lupiner, salivor och höga echium. Snyggt men inte pråligt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden