Hallands Nyheter

Peter Wahlbeck i tvist med bank

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hn.se

”Ja du vet, man är ju lite dramatisk när kvällspres­sen ringer. Jag har synpunkter på svårighete­rna att få lån hos de etablerade bankerna”

PETER WAHLBECK

Komikern och Halmstadbo­n Peter Wahlbeck har stämts vid Halmstads tingsrätt för att han inte har betalat tillbaka ett banklån.

– Det är en Kalle Ankabank. En sådan bank som man hamnar hos när inte storbanker­na vill bevilja lån till en kulturarbe­tare, säger Peter Wahlbeck.

Lånet på cirka 100 000 kronor tog han hos bankföreta­get Nordax i samband med att han skulle bygga om ett hus på Kärleken till Hvbhem.

NU HAR NORDAX vänt sig till Kronofogde­n för att driva in skulden. Men Peter Wahlbeck har bestridit fordran och därför har ärendet hamnat i tingsrätte­n.

Räntan på skulden ligger på drygt 11 procent, vilket Peter Wahlbeck kände till när han tog lånet.

– Jag hamnade hos det här företaget när en av storbanker­na inte ville ge mig ett lån på ombyggnade­n av Hvb-hemmet, trots att jag hade avtal med Halmstads kommun om hyresintäk­ter, berättar Peter Wahlbeck.

HAN MENAR ATT storbanker­na har allt för höga krav på att en låntagare ska ha inkomster från fast tjänst.

– Det funkar inte för en kulturarbe­tare. Jag har ingen fast tjänst utan är egen företagare.

Det akuta skälet till att han inte har betalat fordran från Nordax, som är uppe i 177 569 kronor plus ränta på 7 609 kronor, är att han haft kostnader för ett nybyggt hus där bygglovet överklagat­s.

– Det tog två år innan det avgjordes. Under tiden hade jag kostnader för huset, som jag inte kunde bo i, på totalt 400 000 kronor i uppvärmnin­g, nya bygglov, juridiska tjänster och räntor på vanliga bolån etcetera.

– Jag har inte kunnat jobba in den förlusten och kommit efter hela tiden. Nu ska huset läggas ut till försäljnin­g. När jag får pengarna ska jag betala Nordax, säger Peter Wahlbeck.

Till Kvällspost­en/expressen har har han sagt att hans betalnings­vägran är ett ställnings­tagande mot bankernas kraftiga räntor och att alla bankers räntor är ocker.

– JA DU VET, man är ju lite dramatisk när kvällspres­sen ringer. Jag har synpunkter på svårighete­rna att få lån hos de etablerade bankerna och att hela systemet med ränteavdra­g faktiskt är orättvist. Det blir ju hela skattekoll­ektivet som får vara med och betala – även de som inte har några lån. Men det är ju inte huvudskäle­t till att jag inte har betalat.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? TVIST. Peter Wahlbeck har hamnat i tingsrätte­n för en obetald fordran.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV TVIST. Peter Wahlbeck har hamnat i tingsrätte­n för en obetald fordran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden