Hallands Nyheter

Ett visuellt spekta

MUSIK: STOR LASERSHOW INTAR GÖTEBORG TILL HELGEN

-

Fyrverkeri­er, konfetti och effekter i massor. När Coldplays A head full of dreams-turné intar Göteborg krävs en hel del för att få allt att fungera. Att flytta 200 personer och 185 ton utrustning mellan 120 spelningar på fem kontinente­r är en logistisk mardröm.

Det brittiska bandets jättelika världsturn­é rullade i gång i Argentina den 31 mars förra året. När bandet spelar på Ullevi den 25 och 26 juni kommer omkring 3,5 miljoner människor att ha sett bandet.

Förutom de fyra bandmedlem­marna tillkommer mer än 200 personer för att sköta allt det pratiska.

A HEAD FULL of dreams-turnén är minst sagt påkostad. Förutom att uppträda på tre olika scener släpar Coldplay med sig en 24 meter bred videoskärm, och flera mindre. 14 kameror filmar showen, varav en så kallad spindelkam­era – uppsänd med vajrar – som svävar över arenan.

Därtill kommer 38 konfettika­noner, åtta eldsprutar­e, mer än 700 fyrverkeri­pjäser och en av världens största lasershowe­r med 18 lasrar, enligt facktidskr­iften Light and Sounds internatio­nal.

– Bandet är i högsta grad inblandat i hur showen ser ut, säger Adam Harnell vid fraktbolag­et Global Motion, som transporte­rar utrustning­en världen över, och fortsätter:

– Det är ett visuellt spektakel.

Runt handleden har varje besökare ett armband, som blinkar och lyser i olika färger i takt med musiken. Företaget Xylobands ligger bakom tekniken. Uppfinnare­n Jason Regler kom på idén, berättar företagets Deanie Thain.

– Han är ett stort Coldplayfa­n och ville komma på ett koncept som kunde involvera publiken i showen, som en förlängnin­g av tändaren i luften, säger hon.

En sändare skickar ut signaler till armbanden, som ändrar färg eller blinknings­tempo, för att synka med musik och den övriga ljusshowen. Besökarna uppmanas att lämna tillbaka bandet efter showen.

– Vi har tagit bort bandets namn på bandet. För det är svårare att få publiken att lämna tillbaka det

 ??  ?? PUBLIKEN ÄR MED I SHOWEN. Xyloband har tillverkat miljontals självlysan­de armband, som blivit en viktig del
PUBLIKEN ÄR MED I SHOWEN. Xyloband har tillverkat miljontals självlysan­de armband, som blivit en viktig del

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden