Hallands Nyheter

Skogen och haven hjälper oss i klimatarbe­tet som räddar jorden

- Torbjörn Vennström med i Klimatvale­t

REGNSKOG. Om ett par år är över 80 procent av ön Borneos regnskogar borta. Borneo i Indonesien är världens tredje största ö och har ett av världens största och mest diversifie­rade regnskogso­mråden. Kalavverkn­ingar, gruvdrift, palmoljepl­antager och bränder har plundrat ön på några årtionden. Detta borde vara skäl till ett globalt sorgeår.

ANDRA REGNSKOGAR ÄR utsatta för samma tryck, liksom våra egna boreala skogar. Men ändå hör vi mest tal om vilken resurs skogen är för vår ekonomi och för våra möjlighete­r att bekämpa klimatförä­ndringarna.

OCH DET ÄR sant. Skogen är vår vän i klimatarbe­tet. Tillsamman­s med haven suger den upp en stor del av alla våra koldioxidu­tsläpp. Utan dem hade vi varit rökta för länge sedan.

Men skogen kan ju vara till så mycket. Vi ska hämta biobränsle till bilar, lastbilar och det snabbt växande flyget. Flis till fjärrvärme­n, massa till pappersbru­ken, virke till alla trähus som ska byggas för att motverka klimathote­t. Skogsområd­en ska skyddas för biologisk mångfald. Till slut känns det som att vi äter på den kakan många gånger om.

HAR ALLA DESSA skogsintre­ssen verkligen satt sig ner med varandra och jämfört sina siffror och prognoser? Räcker det här till både mig och dig? Vi kommer knappast att kunna ta ut den mängd biobränsle­n från skogen som både vägtrafik och flyg hoppas på. Ska vi importera från Borneo då?

Eller behöver vi ändra på anspråken? Växla ner helt enkelt.

 ?? BILD:GUSTAV SJÖHOLM/TT ?? VÄXLA NER. Skogen är vår vän i klimatarbe­tet, menar skribenten.
BILD:GUSTAV SJÖHOLM/TT VÄXLA NER. Skogen är vår vän i klimatarbe­tet, menar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden