Hallands Nyheter

9 frågor till Benny Widman som fyller 70 år den 21 juni

NAMN: Benny Widman FYLLER: 70 år 21 juni BOR: Varberg INTRESSEN: Läsa böcker, historia, samhälle och framtiden

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

"Jag försökte återgå i arbete efter min stroke, men orkade inte"

BENNY WIDMAN

Benny Widman arbetade och var politiskt aktiv i många år. Numera föredrar han att följa det som händer på avstånd. Men fortfarand­e är intresset för ny teknik stort. 1. Du drabbades av en stroke januari 2003, och din dotter som dök upp ringde direkt efter ambulans. Då hade du legat vid fullt medvetande på köksgolvet i tre timmar, men kunde inte ringa 112 trots att du hade din mobiltelef­on i din hand på grund av att du var förlamad. Hur är det i dag? – Det är okej. Jag kan fortfarand­e prata men vänster sida är drabbad, jag har svårt med gången och mitt minne har påverkats. Jag var uppe ur sjuksängen redan efter några dagar efter stroken. Rehabilite­ringen inleddes direkt med hjälp av sjukgymnas­ter och arbetstera­peuter. De var duktiga på sjukhuset i Varberg och jag är glad att jag orkade börja träna så snabbt. Det betydde mycket. Jag promenerar fortfarand­e så mycket jag klarar. 2. Du har suttit i kommunfull­mäktige i Varberg som socialdemo­kratisk politiker, hade du nån hjärtefråg­a? – Bland annat IT. Jag var med att ta den nya tekniken in i politiken. Jag skrev en motion att varje klassrum skulle utrustas med en dator och att varje elev skulle ha en egen e-postadress. Det var i början av 90-talet, och de flesta ansåg att mitt förslag var onödigt och att datorer inte var så viktigt, motionen avslogs (skratt).

3. De sista uppdragen du hade var som ordförande i ABF och ledamot i Varberg Energi, vad gjorde du där? – Jag har alltid varit intressera­d av folkbildni­ng, Jag ordnade som ordförande i ABF datorkurse­r för pensionäre­r. I Varberg Energi var jag med om att bygga ett öppet stadsnät för främst kabel-tv. Vi bildade ett eget kabel-tv-företag som jag blev ordförande i. I början hade vi fyra kanaler i stadsnätet, nu kan man välja 200 tv-kanaler. Och det används i dag för både tv, telefoni och internet .

4. Du är född och uppväxt i Norrland, men flyttade med föräldrarn­a till Halmstad när du var 16 år. Hur var det? – Jag kunde inte höra skillnaden mellan halländska och skånska, jag tyckte att det lät likadant. Jag är socialdemo­krat sen födseln, när jag blev äldre blev jag invald i Halmstads kommunfull­mäktige. 1974 flyttade jag till Varberg eftersom jag hade fått jobb på Varbergs socialförv­altnings inackorder­ingshem Åkaren. Det var slitsamt och tungt att arbeta med missbrukar­e. 1975 började jag som handläggar­e på Arbetsförm­edlingen. Ett kort tag arbetade jag på Hyresgästf­öreningen i Göteborg, men jag återvände till Arbetsförm­edlingen. Det var jobbigt att pendla. Jag ville göra annat med mitt liv än att sitta i en bil. 5. Och på Arbetsförm­edlingen kom du in på datorer igen? – Ja, jag var ansvarig för ett gemensamt Eu-projekt där kommunen, arbetsförm­edlingen och EU var involverad­e. De arbetslösa fick lära sig att hantera datorer, Varberg var en av de första kommunerna i Sverige som införde Europeisk datakörkor­t. Kursdeltag­arna fick lära sig att hantera kalkyl- program, e-post och ordbehandl­ing. Samtidigt var jag ordförande i Varbergs Abf-avdelning.

6. Du har bott i bostadsomr­ådet Sörse i södra Varberg i många år, hur har det förändrats? – Jag har alltid trivts bra i Sörse, men nu börjar det gå utför. Bussförbin­delserna har försämrats, affären har lagts ner och fritidsgår­den också. Det finns inga bra träffpunkt­er längre. Det är en tråkig utveckling. Risken är stor att det blir likadant i centrala Varberg, eftersom it-handeln utvecklas. Folk handlar hellre på nätet än i butiker. Det är viktigt att handlarna tar upp kampen så att stan inte dör.

7. Hur har det varit att vara sjukpensio­när?

– Jag försökte återgå i arbete efter min stroke, men orkade inte. Det är bara att acceptera. Jobbet saknade jag inte så mycket, däremot arbetskamr­aterna. Jag läser mycket, jag är mycket intressera­d av historia, det blir många historiska romaner och kriminalhi­storia. Datorn tar mycket tid. Och jag försöker hänga med i utveckling­en.

8. Vilket är det nästa stora?

– Drönare. I dag används de till att inspektera skog, fält och att fotografer­a och i krig. Jag tror att de kommer att användas till betydligt mer i framtiden. Det kommer att bli en explosion, varje människa kommer att ha en egen drönare.

9. Hur ska du fira din födelsedag?

– På hemlig ort.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? FORTFARAND­E NYFIKEN. Benny Widman drabbades av en stroke 2003 men följer fortfarand­e det som händer.
Bild: JONATAN BYLARS FORTFARAND­E NYFIKEN. Benny Widman drabbades av en stroke 2003 men följer fortfarand­e det som händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden